Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Juvelblomma

Guzmania zahnii

Juvelblomma är en lättskött krukväxt för den som vill ha en färgklick i hemmet. Med sin unika skönhet är den verkligen en juvel och pryder sin plats, gärna i en fin kruka inne i rummet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

60 cm

Färg:

Röd Orange Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Många arter inom familjen Bromeliaceae, ananasväxter, växer som epifyter på träd i Sydamerikas regnskogar. Bladen på juvelblomma är breda, mjuka och böjda, de kan vara helt gröna eller brokbladiga, beroende på sort. Blomsterutvecklingen sträcker sig från vår till höst. Blommorna står under en kortare tid, men axen står ända upp till tre månader. Varje bladrosett blommar en gång, sedan vissnar den ner och plantan bildar nya bladrosetter.

Håll jorden lätt fuktig och vattna med rumstempererat, kalkfritt vatten. Häll lite vatten på jordytan och en skvätt i mitten av bladrosetten (där det alltid ska vara lite vatten). Tillsätt en mild dos av Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring till bevattningsvattnet under perioden mars till september. Under vintertid behöver den ingen gödning. Placera juvelblomma ljust, men inte i direkt sol. Ett fönster som är mot öst eller väst går bra, alternativt ställ den en bit in i rummet. Temperaturen bör ligga mellan 18-23 grader, eftersom de inte trivs i kyla. Juvelblomma vill gärna ha en hög luftfuktighet. Gör därför till vana att spraya Juvelblommans blad med vatten samtidigt som du vattnar. Detta är extra viktigt under vintertid när inomhusluften är torr.

Juvelblomma står ofta i en liten plastkruka när du köpt den, och i jord som är anpassad efter yrkesodling i växthus. För att den ska klara sig bra bör den därför planteras om i en mer lämplig jord för att den ska bli mer lättskött i hemmiljö. Blanda Blomjord med ungefär 25% Odlingssand för att öka dräneringen, eftersom rötterna på juvelblomma är känsliga för stående vatten. Välj en något större och tyngre kruka (till exempel av teracotta) så kommer plantan att hålla sig stadig.

Föröka din Juvelblomma med rotskott! När ”huvudrosetten” har vissnat ner bildas en ny bladrosett brevid. Bryt loss denna och plantera om den i ny jord, så bildar den snart nya färgstarka högblad.

Sök