Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Klematis ”The President” (Tidiga storblommiga gruppen)

Clematis 'The President'

klematis-the-president-tidiga-storblommiga-gruppen_clematis-the-president

’The President’ hör till gruppen tidiga storblommiga klematis. Det är en gammal populär klängväxt med mycket stora blå blommor. Blomningen börjar i juni och bra somrar blommar den om på hösten. Treflikiga blad.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200-350 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-3

klematis-the-president-tidiga-storblommiga-gruppen_clematis-the-president

’The President’ hör till gruppen tidiga storblommiga klematis. Det är en kompakt klematis med mycket stora blå blommor 10-18 cm. Det är en gammal sort som är mycket populär för sin rika blomning och långa blomningstid. Blomningen börjar i juni och bra somrar blommar den om på hösten. Treflikiga blad. Klänger sig fast vid stödet med hjälp av bladskaften.

Tidig storblommig klematis tål inte torka. Vid plantering vid vägg bör plantering ske på ett avstånd av minst 50 centimeter från väggen. Plantera i väldränerad men fukthållande jord berikad med Ros & perennjord. Gräv planteringsgropen minst 50 cm i diameter och 50 cm djup. Planteringsavstånd 0,5–1 m. Plantera så att rotklumpen hamnar 10 cm under jordytan. Täck gärna med genomsläpplig sand. Nedre delen av växten skyddas mot hetta och uttorkning genom att plantera buskar eller perenner i förgrunden.

Vattnas under torra perioder. På våren putsas döda grenar bort och överflödiga tunna rankor gallras ut. Blommar både på fjolårets skott och årskotten. Den kan alltså remontera med en andra blomning på sensommaren.

Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Följ de anvisningar som finns på förpackningen.

Odla The president i kruka. Plantera i U-jord i en stor, djup kruka (minst 40 cm). Placera rotklumpen 10 cm under jordytan men fyll lecakulor närmast runt rothalsen så att det inte blir för fuktigt där. Sätt ett stöd i krukan. Var noga med vattningen låt aldrig klematisen torka. Vinterförvara svalt, krukan kan stå ute om den skyddas för väta. Slå gärna in krukan i isolerande material för att undvika ofta upprepad frysning – upptining.

Sök