Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Krokus

Crocus

krokus_crocus-sp krokus_crocus-sp

Krokus hör till de första blommande växterna i trädgården. Det är en lökväxt som planteras i små grupper i rabatten, på gräsmattan eller i naturträdgården. På platser där den trivs breder den ut sig och återkommer år efter år. Blommar i lila, gula och vita nyanser.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10 cm

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

krokus_crocus-sp krokus_crocus-sp

Krokus hör till vårens först blommor och kan även köpas i krukor till påsk. Ger tidig blomning i soliga lägen och den längsta blomningen i halvskuggigt läge. Planteras i små grupper i rabatten, på gräsmattan eller i naturträdgården för utbredning. Sprider sig genom att bilda smålökar kring den ursprungliga löken som bara blommar en gång. De smala bladen håller sig gröna länge. Finns både en- och flerfärgade sorter. Ett bra tips är att plantera lökarna i stora grupper, det ger mer effektfull blomning.

Lökarna planteras på hösten med vår torvfria Ansvarfull+ Blomjord eller vanlig Blomjord, planteringsavstånd 10 cm, planteringsdjup 5–7 cm.  Plantering i kruka i oktober–november, förvaras före drivning svalt vid 5 grader. Gödslas i samband med planteringen och på våren med Växtnäring Universell.

När växtplatsen är en gräsmatta klipps gräset först när krokusbladen har vissnat. Krokus breder ut sig med sidolökar men även med frö. Sprid R-dress i äldre lökplanteringar direkt efter blomningen.

Det finns en särskild sort av krokus som ger den exklusiva kryddan saffran. Pistillen skördas och torkas till saffran.

Sök