Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Krokus

Crocus

krokus_crocus-sp krokus_crocus-sp

Krokus hör till de första blommande växterna i trädgården. Det är en lökväxt som planteras i små grupper i rabatten, på gräsmattan eller i naturträdgården. På platser där den trivs breder den ut sig och återkommer år efter år. Blommar i lila, gula och vita nyanser.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10 cm

Blomning:

Vår

krokus_crocus-sp krokus_crocus-sp

Krokus hör till vårens först blommor och kan även köpas i krukor till påsk. Ger tidig blomning i soliga lägen och den längsta blomningen i halvskuggigt läge. Planteras i små grupper i rabatten, på gräsmattan eller i naturträdgården för utbredning. Sprider sig genom att bilda smålökar kring den ursprungliga löken som bara blommar en gång. De smala bladen håller sig gröna länge. Finns både en- och flerfärgade sorter. Ett bra tips är att plantera lökarna i stora grupper, det ger mer effektfull blomning.

Lökarna planteras på hösten, planteringsavstånd 10 cm, planteringsdjup 5–7 cm. Plantering i kruka i oktober–november, förvaras före drivning svalt vid 5 grader. Gödslas i samband med planteringen och på våren. När växtplatsen är en gräsmatta klipps gräset först när krokusbladen har vissnat. Krokus breder ut sig med sidolökar men även med frö. Sprid R-dress i äldre lökplanteringar direkt efter blomningen.

Det finns en särskild sort av krokus som ger den exklusiva kryddan saffran. Pistillen skördas och torkas till saffran.

Sök