Hoppa över innehåll
Perenner

Läkesilverax

Actaea racemosa

lakesilverax_actaea-racemosa

Läkesilverax är en hög perenn med stiliga blommor som blommar långt in på hösten. Det frodiga bladverket blir 0,5 meter högt och blomstänglarna reser sig en meter över bladverket. Blomställningarna är långa vita, nickande ax.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-150 cm

Blomning:

Sensommar, Höst

Rekommenderade produkter

lakesilverax_actaea-racemosa

Läkesilverax är en anspråkslös och långlivad växt för halvskuggigt läge gärna bredvid dammar och fuktiga platser. Den passar som solitärväxt som ges ro att växa utan några andra frodiga växter i närheten. Läkesilverax är en frisk och relativt härdig perenn.

Läkesilverax har flikiga, mörkgröna och sågtandade blad. Det finns även silverax med rödskiftande blad. Bland bladen stiger de långa och tunna blomstjälkarna upp. Läkesilverax blommar från augusti till september. De kraftigt doftande blomställningarna är vita, ganska smala och flaskborstformade. Blomställningarna böjer sig vackert. Läkesilverax blommar längre först som lite äldre. Växten är giftig men man får vanligtvis inga symptom om man äter en liten mängd.

Läkesilverax trivs i halvskugga och i skugga. Växtplatsen ska ha fuktighållande, mullhaltig jord. Läkesilverax tål inte torka. Lämplig jord för plantering av silverax är Ros & perennjord. Planteringsavstånd 100 cm.

Unga plantor av läkesilverax gödslas på våren med R-dress. Måttlig gödsling ger bättre blomning men ett lager R-dress på jorden bibehåller även fukten i jorden. Läkesilverax vattnas vid torrväder. Uppbindning kan behövas i vindutsatta lägen.

Växten förökas genom delning på våren.

Sök