Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Lejongap

Antirrhinum majus

lejongap_antirrhinum-majus lejongap_antirrhinum-majus

Lejongap är en lättodlad och pålitlig sommarblomma med riklig och långvarig blomning. Lejongapet finns i många färger. De små bladen är blanka och mörkgröna.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-100 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

lejongap_antirrhinum-majus lejongap_antirrhinum-majus

Lejongapet blommor länge och rikligt med täta blomspiror med fylliga blommor. Färgen varierar efter sort men förekommer i olika nyanser av rött, orange, gult och rosa samt en blandning av dessa och dessutom finns rent vita sorter. Det finns olika sorters lejongap och beroende på sort blir de 20–100 cm höga. De höga sorterna passar i bakre delen av rabatter och de låga sorterna som i framkant eller i krukplanteringar.

Det bästa med lejongap är den ihållande blomningen. Den blommar från maj till oktober. Lejongap trivs i sol och är vädertåliga. Lejongap klarar kallt väder bra på hösten, till och med frost. Jorden ska vara näringsrik och luftig. I krukor används U-jord och blomsterrabatter förbättras med U-jord. Planteringsavståndet 20–25 cm.

I södra och mellersta Sverige kan lejongapet vara perenn och övervintra milda vintrar utomhus. Man kan även ta in plantorna och övervintra frostfritt. De frösår sig också lätt och kan återkomma från år till år på samma plats. Spara gärna eget frö på hösten!

Lejongap frösås. För att den ska utvecklas i tid bör den förkultiveras 2 månader innan utplantering, fröna sås ytligt eftersom de är ljusgroende.

Lejongapet är lätt att sköta, den nöjer sig med jämn vattentillgång och underhållsgödsling med flytande växtnäring, så som Ansvarsfull+ Blomnäring eller Växtnäring Grönska. Avtar blomningen under sommaren kan man beskära plantorna och stimulera dem att bryta nya skott. Höga sorter kan behöva uppbindning.

Ta bort vissna blommor så förlänger du blomningen. Lejongap är en utmärkt snittblomma och rabatten lider ingen nöd ifall man tar några blommor för att sätta i en vas. Då grenar sig bara lejongapet och blommar ännu bättre med nya skott.

Lejongap är en mycket bra snittblomma.

Sök