Hoppa över innehåll
Perenner

Praktröllika

Achillea filipendulina

praktrollika_achillea-filipendulina praktrollika_achillea-filipendulina

Praktröllika är en mycket härdig perenn med intensivt gula, kvastlika blommor på styva stjälkar från sensommaren långt in på hösten. Den trivs på magra, torra platser i full sol, gärna i stenpartier där den ger höjd och färg. Blommorna kan användas till snitt och torkas som eterneller.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

100-150 cm

Blomning:

Sensommar, Höst

Växtzon:

1-6

Rekommenderade produkter

praktrollika_achillea-filipendulina praktrollika_achillea-filipendulina

Praktröllika trivs på magra, torra platser i full sol och har som enda krav att jorden måste vara väldränerad så att det inte blir för blött, särskilt på vintern. Den ger höjd och färg till stenpartier. Den har ett grunt rotsystem och växer bäst på vindskyddade platser. Vid plantering, använd Ros & perennjord och sätt plantorna med 30 cm avstånd.

Den här växten behöver inte gödslas, utan den klarar sig fint på egen hand. Vid gödsling av Praktröllikan kan blomning utebli.

Praktröllikan är upprättväxande och styvstjälkad med ett finflikigt, grågrönt bladverk. Blommorna gillas av fjärilar. De är starkt doftande och mycket hållbara, de kan användas både som hållbar snittblomma och torkas som eterneller. De plockas för torkning när blommorna har slagit fullt ut. Höga sorter kan behöva stöd. Praktröllika är inte särskilt omtyckt av rådjur.

Praktröllika kan förökas med frö eller genom delning på våren. Praktröllika sprider sig med grunt liggande jordstammar. För att begränsa den kan man på våren beskära den något.

Praktröllika är en fjärilsväxt.

Sök