Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Prydnadskål

Brassica oleracea Prydnadskål-gruppen

prydnadskal_brassica-oleracea-prydnadskal-gruppen

Prydnadskål är ettåriga prydnadsväxter med köldtåliga, färggranna blad i sensommar- och höstplanteringar. Prydnadskålen har en tät bladrosett och bladens färger varierar mellan röd-, vit- och grönbrokiga.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30 cm

prydnadskal_brassica-oleracea-prydnadskal-gruppen

Prydnadskål finns på hösten i handeln och bland utbudet finns många olika röda, vita och gröna nyanser. Bladen kan ha släta kanter, vara flikiga eller fransiga. Prydnadskålen blir cirka 30 cm hög. Det finns även mindre dvärgsorter. Prydnadskålen tål svalt väder och till och med några minusgrader.

Prydnadskålen passar bland sommarblommor och i perennrabatter som komplettering under sensommaren och passar särskilt bra i höstens krukplanteringar. I samma plantering kan man utmärkt väl använda till exempel grå eller silverfärgade rabattväxter, såsom silvertråd eller silverek.

Prydnadskålen trivs bäst i direkt solljus, men tål även halvskugga. På skuggiga platser blir färgerna svagare. Plantera i U-jord. En planta kräver en kruka på cirka tio liter.

Prydnadskålens vackra färger och former kräver en ljus växtplats och regelbunden vattning. Se till att krukjorden hela tiden är fuktig, men undvik att vattna för mycket och låt torka lätt mellan vattningarna.

Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Sök