Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Rabatteternell

Helichrysum petiolare

rabatteternell_helichrysum-petiolare

Rabatteternell har silverglänsande blad och används mest som ampel- och kantväxt i krukor men den kan även kan planteras i rabatter. Värdefull bladväxt som väver in sig mellan andra växter, i amplar får den ett hängande växtsätt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10 cm

Blomning:

Sommar

rabatteternell_helichrysum-petiolare

Rabatteternellen är en bladväxt som är läcker i kombination med många andra ampel- och sommarblommor i krukor. Den är lättskött och anspråkslös. Har mjuka stjälkar och mjuka blad och rankor som är täckta av silverfärgad ludd. Det finns även sorter med mer limefärgade blad. Rankorna kan bli upp till en halvmeter långa. Blommar inte under den första växtperioden. Håller sig fin fram till frost och klarar även några minusgrader. Plantera i U-jord tillsammans med andra sommarblommor.

Säljs ofta som rotade sticklingar eller färdiga plantor på våren. Går även att dra upp från frö, såtid i februari – mars. Ljusgroende frön. För att förhindra för stor utbredning kan skotten toppas av. Plantering ute från och med maj. Plantera i kärl fyllda med U-jord.

Lättskött, men glöm inte vattna och gödsla. Gärna med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Sök