Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Rävsvanssparris, Natalsparris

Sparris densiflorus

Rävsvanssparris är en fin gammaldags krukväxt som har prytt våra hem sedan början av 1900-talet. Växten har friska gröna, nålliknande blad och smala, böjda skott. Det fluffiga utseendet mjukar upp intrycket när den planteras i växtgrupper. Lämplig som ampelväxt.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-100 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Rävsvanssparris eller natalsparris som den även kallas, kommer från Sydafrika och tillhör släktet sparrisväxter. Växten är lämplig för både kruka och ampel. Rävsvanssparrisens skott blir 50-100 cm långa. Stammarna växer både upprätt och hängande. Bladen är faktiskt inte riktiga blad utan skott som kallas fyllokladier. Det är mycket små, nålliknande bladstjälkar, och bladen är små taggar. Växten blommar sällan vid inomhusförhållanden. De stjärnformade små blommorna är vita och doftande. Natalsparrisens frukt är ett bär som är orange. Växten växer från stora knölar som snabbt fyller upp krukan. Knölarna fungerar som ett vatten och näringslager för plantan, och gör att rävsvanssparris tål torra förhållanden i naturen.

Alla delar av rävsvanssparris är giftiga för katter och hundar.

Natalsparris trivs bäst på en ljus eller halvljus plats i normal rumstemperatur. Den tål inte direkt solljus på grund av dess känsliga bladskott. På vintern ska växten placeras på ett svalare ställe, 10-12 grader, för att trivas riktigt bra. Plantera om rävsvanssparris i näringsrik Blomjord på våren. Även om rotsystemet har vuxit sig stort ska man inte välja en för stor kruka. Lägg gärna ett lager lecakulor i botten på ytterkrukan så får plantan ett bra mikroklimat. Under växtsäsongen ska natalsparris vattnas regelbundet och rikligt, översta jordlagret får torka mellan vattningarna. På vintern ska vattningen dras ner till ett minimum. Gödsla rävsvanssparris med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring mellan vår och höst, i samband med vattning.

En lätt beskärning befrämjar tillväxt av nya grenar. Förökas genom delning, knölarna bildar nya plantor.

Använd grenarna på rävsvanssparris som grund för att binda kransar. Rävsvanssparris är vacker i snittbuketter, den mjukar upp och tillför grönska.

Sök