Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

rosenskara_cosmos-bipinnatus

Rosenskära är en elegant, hög sommarblomma med sirliga blad på en upprätt, kraftig stjälk. Rosenskärans stora prästkragsliknande blommor är röda, rosa eller vita. Rosenskäran passar i kruka och i blomsterrabatter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

40-120 cm

Blomning:

Sommar

rosenskara_cosmos-bipinnatus

Rosenskäran blir 40–120 cm hög, beroende på sort. Det finns även sorter med brokiga blommor och dubbla blommor. Rosenskäran blommar från juni till september.

Rosenskäran trivs bäst i sol och den tål även solgass. Den är vädertålig och kan därför placeras i måttlig blåst och regn. På våren är rosenskäran frostkänslig, men klarar lite frost på hösten. Plantor sätts i P-jord eller Blomjord, när de börjar blomma kan man ge dem extra näring med bevattningsvattnet. För kraftig gödsling gör att plantan blir stor och yvig men blomningen försenas och kan helt utebli om den får för mycket näring. Planteringsavstånd 20–40 cm.

Man kan odla rosenskära själv från frö. Traditionellt sås den direkt på växtplatsen, men då börjar blomningen först i slutet av juli. Plantorna kan förkultiveras i mars-april. På våren hittar man färdiga plantor i trädgårdsbutikerna.

Rosenskära är en lättodlad växt. Rosenskäran vattnas regelbundet och gödslas cirka en gång i veckan med flytande växtnäring, så som Växtnäring Grönska och Ansvarsfull+ Blomnäring. Alltför riklig gödsling med kväve ger ett frodigt bladverk och mindre blomning.

Ta bort vissna blommor med blomstjälk.

En hållbar snittblomma.

Sök