Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Rosenskära

Cosmos bipinnatus

rosenskara_cosmos-bipinnatus

Rosenskära är en elegant, hög sommarblomma med sirliga blad på en upprätt, kraftig stjälk. Rosenskärans stora prästkragsliknande blommor är röda, rosa eller vita. Rosenskäran passar i kruka och i blomsterrabatter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

40-120 cm

Blomning:

Sommar

rosenskara_cosmos-bipinnatus

Rosenskäran blir 40–120 cm hög, beroende på sort. Det finns även sorter med brokiga blommor och dubbla blommor. Rosenskäran blommar från juni till september.

Rosenskäran trivs bäst i sol och den tål även solgass. Den är vädertålig och kan därför placeras i måttlig blåst och regn. På våren är rosenskäran frostkänslig, men klarar lite frost på hösten. Plantor planteras i näringsrik och luftig U-jord eller Eko U-jord. Planteringsavstånd 20–40 cm.

Man kan odla rosenskära själv från frö. Traditionellt sås den direkt på växtplatsen, men då börjar blomningen först i slutet av juli. Plantorna kan förkultiveras i mars-april. På våren hittar man färdiga plantor i trädgårdsbutikerna.

Rosenskära är en lättodlad växt. Rosenskäran vattnas regelbundet och gödslas cirka en gång i veckan med Organisk växtnäring. Alltför riklig gödsling med kväve ger ett frodigt bladverk och mindre blomning.

Ta bort vissna blommor med blomstjälk.

En hållbar snittblomma.

Sök