Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Rumsgran

Araucaria heterophylla

rumsgran_araucaria-heterophylla_hasselfors-garden

Rumsgran, även kallad norfolk island pine, är en elegant och karaktärsfull krukväxt. Grenarna växer ut från stammen i nivåer med 4–5 grenar i varje nivå och de kräver rikligt med utrymme. Barren är mjuka och ljusgröna. Rumsgranen är även populär som en liten julgran.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40-100 cm

Rekommenderade produkter

rumsgran_araucaria-heterophylla_hasselfors-garden

Rumsgranen säljs i allmänhet som en 40–100 cm hög krukväxt, men på en gynnsam växtplats kan den bli flera meter hög. Ett orangeri är en sådan växtplats eller ett inglasat frostfritt uterum. Rumsgranen växer långsamt.

Rumsgranen placeras inomhus på en ljus plats. Den tål inte alltför gassande sol då den lätt torkar ut då. Sommartid trivs den utomhus på en skuggig plats. Från början av oktober är den lämpligaste växtplatsen sval och ljus med en temperatur under 10 grader. Den trivs i hög luftfuktighet. Om växten övervintrar i normal rumstemperatur kräver den absolut extra ljus, ska helst duschas dagligen och placeras långt från värmeelement.

Rumsgranen vattnas regelbundet, den får inte utsättas för torka. Under sommaren vattnas den rikligt med kalkfritt vatten, till exempel med regnvatten. Vid svalare temperaturer är vattenbehovet mindre. Rumsgranen gödslas under sommaren med en svag dos med flytande näring, så som Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Rumsgranen övervintrar på en sval och ljus plats och vattnas knappt alls. På en alltför varm plats gulnar barren och faller av.

Jorden byts med några års intervall. Rumsgranen kan omplanteras i större kruka med 3–4 års intervall. Döda grenar lägst ner kan tas bort. Plantera om i Rhododendronjord.

Beskär aldrig toppen eftersom växten då förlorar sitt symmetriska utseende. En beskärning gynnar inte heller förgreningen. Döda, gulnade kvistar kan klippas eller plockas bort.

Rumsgranen sägs ge äktenskaplig lycka.

Sök