Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Småpetunia Million Bells

Calibrachoa Million Bells-serien

smapetunia-million-bells_calibrachoa-million-bells-serien smapetunia-million-bells_calibrachoa-million-bells-serien smapetunia-million-bells_calibrachoa-million-bells-serien

Småpetunia Million Bells är en otroligt blomrik småblommig sommarblomma som passar både i amplar, balkonglådor, krukor men även i rabatter. Blommar rikligt och ihärdigt med små, 3–5 cm breda petuniablommor i många olika färgtoner. Trivs i soligt och varmt läge.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-40 cm

Blomning:

Sommar

smapetunia-million-bells_calibrachoa-million-bells-serien smapetunia-million-bells_calibrachoa-million-bells-serien smapetunia-million-bells_calibrachoa-million-bells-serien

Småpetunia Million Bells är en av de bästa sommarblommorna, då den blommar otroligt rikligt och finns i många färger; blå, cerise, rosa, röd, vit, terrakotta, purpur, gul samt tvåfärgade. Den har ett tuvbildande, hängande växtsätt med smala blad. En fördel är att småpetunia inte behöver putsas, de vissna blommorna faller själva av. Storleken på plantan bestäms av storleken på krukan, i små krukor växer småpetunia som en kudde men i ett större odlingskärl med mycket jord kan småpetunian utvecklas till rejäla hängande praktexemplar.

Plantera alltid om Million Bells i ny U-jord som är mycket näringsrik och med en struktur som passar för stora krukor och urnor. Småpetunia kan även sättas i rabatter där den växer ihop till en heltäckande matta fylld av blommor. Sätt 4 plantor per kvadratmeter. Placera Million Bells i ljust och lugnt läge. Million Bells vill ha mycket sol och värme. Grenarna bryts lätt sönder om den står för blåsigt. Småpetunia kan drabbas av gråmögel som gör att grenar vissnar och måste tas bort.

Småpetunia säljs som rotade sticklingar redan i mars eller som färdiga plantor lite senare. Plantera tre sticklingsplantor i en stor ampel. Färdiga plantor av Million Bells säljs med en skyddskorg runt plantan. Låt korgen sitta kvar, för den ger ett bra stöd åt den unga växten. Efter en kort tid är den helt överväxt.

Plantera alltid om de köpta plantorna i U-jord i större odlingskärl. Plantorna kan sättas utomhus när risken för kalla nätter är över i maj – början av juni. Plantorna vattnas och gödslas regelbundet med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Plantan får inte sloka!  Million Bells tål låga temperaturer och blommar långt in på hösten men övervintrar inte utomhus. Det går att övervintra plantor svalt och ljust, eller som sticklingplantor som rotats på sensommaren.

Småpetunia Million Bells är en namnskyddad serie som förökas vegetativt med sticklingar. Det finns andra liknande serier och en del kan även fröförökas

Sök