Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Sommarljus

Gaura Lindheimer

Sommarljus är en elegant sommarblomma som ger rabatter eller krukarrangemang ett naturligt och vackert utseende. På tunna, lätt böjda stjälkar sitter samlingar av blommor i vitt eller rosa och ser ut som små fjärilar som rör sig gracilt i vinden.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-100 cm

Blomning:

Sommar

Sommarljus är en gammal prydnadsväxt som förr var populär i herrgårdsträdgårdar. Idag kombineras den ofta med modernistiska lägre sommarblommor för att ge luftighet till planteringarna eller för att skapa en vacker ängsatmosfär. Sommarljus trivs mycket bra i kruka men kan även planteras på friland när risken för frost är över. Den trivs bäst i full sol eller halvskugga. 

 Plantan blir ca 50-60 cm hög. De gröna bladen är mindre och smala, de tunna blomstjälkarna reser sig lätt ovanför dem. Den blommar kontinuerligt från sommar till höst och själva blomman är stjärnformad eller fjärilsliknande, 2-3 cm i storlek. Plantera plantorna med 20-30 cm mellanrum. 

Sommarljus kan förökas både med sticklingar och frö men enklast är det att köpa färdiga plantor i trädgårdshandeln under våren.  

Sommarljus är en lättskött sommarblomma som bara behöver regelbunden vattning och gödsling. Plantera i U-jord och komplettera med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring för kontinuerlig blomning till långt in på hösten.  

Växten kan övervintras på särskilt gynnsamma platser under milda vintrar om den täcks ordentligt med täckmaterial. 

Sök