Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Sommarnejlika

Dianthus chinensis

sommarnejlika_dianthus-chinensis sommarnejlika_dianthus-chinensis

Sommarnejlika är en tålig och populär sommarblomma för utplantering i krukor, amplar, balkonglådor och rabatter. Tacksam blomma som tål regn, blåst, låga temperaturer men även lätt torka. Tuvbildande med gråaktiga blad och många mindre blommor i vita, röda och rosa nyanser.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

15-30 cm

Blomning:

Sommar

sommarnejlika_dianthus-chinensis sommarnejlika_dianthus-chinensis

Sommarnejlika är en mycket tacksam sommarblomma för nordiska förhållanden som blommar oavbrutet hela sommaren. I handeln finns många förädlade namnserier som förökas vegetativt men det finns även frösorter man kan driva upp själv. Lättskött växt för soliga lägen som erbjuder omväxling i rabatter, krukor och amplar. Mycket tålig för uttorkning, regn, låga temperaturer och blåst.

Tuvbildande och brett växtsätt. Långa och smala blad grågröna blad. Blommar från slutet av maj till september. Vissa sorter doftar. Härdighet och blomningstid beror på sort. Vissa sorter fleråriga men odlas mest som ettårig. Förkultiveras genom sådd i februari–mars. Det tar 3 månader från sådd till blomning. Plantering i U-jord mot slutet av maj eller i början av juni.

Låt torka något mellan vattningarna. Gödselvattna regelbundet med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Ingen putsning behövs.

Sommarnejlika kan övervintras ljust och frostfritt (5-10 grader).

Sök