Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Stjärnöga

Osteospermum ecklonis

HFG_Stjärnöga HFG_Stjärnöga

Stjärnöga är en populär blomma att plantera i krukor och balkonglådor på balkong och terrass samt i rabatten. Namnet kommer från det natursköna, mörka öga som formas i mitten av blomman. Blomman lyser upp med sina härliga färger och trivs när den får mycket sol.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

30-50 cm

Färg:

Mörklila Rosa Lila Vit Gul

Blomning:

Sommar, Vår

HFG_Stjärnöga HFG_Stjärnöga

Stjärnöga är en solälskande växt som vill stå på en varm och skyddad plats men som klarar både regn och blåst. Hos äldre sorter av Stjärnöga kan blommorna sluta sig i mulet väder och på natten men öppnar upp sig igen när solen kommer fram. Passar i rabatt, kruka och balkonglåda och tål lite kyla på våren ner till ca 0 grader.

Stjärnöga har prästkrageliknande blommor i olika färger med ett mörkt öga och bildar runda, kompakta och plantor ca 30-50 cm höga beroende på sort. Blommorna hos många sorterna av stjärnöga har en avvikande färg på baksidan. Den blommar juni till september.

Plantera i en stor kruka, balkonglåda eller i rabatten där den har stort utrymme för det växande rotsystemet. Använd en kraftig gödslad jord med grov struktur t.ex. U-jord som är till för sommarblommor. Addera lite Lera till jorden att att ytterligare förbättra jordens vattenhållande förmåga.

Stjärnöga kräver förhållandevis lite skötsel och är en mycket blomvillig växt. Trivs inte i torka så håll jorden fuktig med jämn vattning. Tillför näring så som Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring ett par gånger under sommarens i samband med vattning.

 

Under sommarens lopp kan omfånget på en växt bli upp till en halvmeter i diameter, så ha det i åtanke vid plantering. Under sommarens lopp plockar du bort vissna blommor tillsammans med stjälken.

Sök