Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Trädgårssmultron

Fragaria vesca Rosacea släktet

Skötselråd och plantering av trädgårdssmultron

Trädgårdssmultron eller månadssmultron är utvalda sorter som ger rikligt med aromatiska söta, hälsosamma bär en lång period under sommaren.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20 cm

Blomning:

Sommar, Sensommar, Vår

Växtzon:

1-7

Rekommenderade produkter

Skötselråd och plantering av trädgårdssmultron

Ett kärt barn har många namn, varav Rügen är den vanligaste i handeln. Det är en sort som inte ger revor och som förökas med frön. Andra sorter ger rikligt med revor och kan användas som marktäckare. Smultron blommar med små vita blommor. De kan bli upp till 2 dm höga. Bladen är mörkt gröna, trefingrade med tandad kant.

Månadssmultron börjar blomma i maj med vita blommor och blommar om hela säsongen. De röda bären mognar från juni och det kommer nya bär hela säsongen tills frosten kommer. På soligare platser blir bären desto sötare.

Smultron växer vilt på torra, väldränerade platser, ofta med sandig jord. De trivs på ängar, hagar, dikeskanter med mera. För att övervintra får de inte stå för fuktigt. De revande sorterna är utmärkta marktäckare under ex buskar, träd eller som kantväxt.

Det finns sorter av månadssmultron t ex ’White wonder’ som bara har vita bär och som många allergiker även kan äta.

Det latinska namnet vesca=vescus betyder ätbar, njutbar.

Månadssmultron är lättodlade och snabbväxande. Smultron är en flerårig ört och är härdig i hela landet. Plantera revande sorter så att de kan breda ut sig men välj sorter som inte revar om de ska hållas på plats. Smultron kan växa i många jordar, jordförbättra gärna med Ört & grönsaksjord eller odla direkt i pallkrage eller krukor fyllda med Grönsaksjord.  Smultron har inget större näringsbehov men ger större och mer rikgivande plantor om de gödslas. Ge en tidig giva med Gödsel för frukt & bär på våren när tillväxten kommer igång.

Förökas genom frö eller med revplantor.

På de torkade eller färska bladen kan man koka te.  Odla den nära kökstrappan för att lätt kunna plocka bär till sommarfrukosten. Kan planteras som marktäckare under ex träd, buskar.

Sök