Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Trädtaklök

Aeonium arboreum 'Schwartzkopf'

tradtaklok_aeonium-arboreum-schwartzkopf tradtaklok_aeonium-arboreum-schwartzkopf

Trädtaklök är en lättodlad och vackert formad suckulent växt som tål torka. Den används som krukväxt inomhus och sommartid utomhus i soliga lägen.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

40-50 cm

tradtaklok_aeonium-arboreum-schwartzkopf tradtaklok_aeonium-arboreum-schwartzkopf

Trädtaklöken får ett skulpturalt utseende när den förgrenar sig trädlikt från den kraftiga stammen. I topparna bildas vackra bladrosetter av glänsande, spatelformade blad upp till 10 cm i diameter. De tjocka bladen är gröna-mörkröda eller helt mörkröda, ibland nästan svarta. Växten trivs på en solig plats, sommartid helst utomhus. Bladens färg blir allt djupare om trädtaklöken får växa på en mycket solig plats. Trädtaklöksplantorna säljs vanligtvis som 40–50 cm höga. Planteras i Blomjord.

Trädtaklöken trivs sommartid i 18–25 °C, vintertid svalare.

Håll trädtaklökens jord fuktig under växtperioden. Vattna sparsammare på vintern. På sommaren gödslas trädtaklöken en gång i månaden med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Ta in trädtaklöken när temperaturen går ner mot 8-10 grader på hösten. Ingen gödsel på vintern.

Trädtaklöken är lätt att föröka genom att ta sticklingar. Skär av stammen och dela i bitar. Låt ändarna torka till innan de sätts ner i jorden. Håll reda på vad om är upp och ner på de bitarna som inte har en rosett i toppen! Det går även att föröka den genom att ta bladsticklingar som också får torka till innan den basala delen stick ner i Såjord.

Sök