Hoppa över innehåll

Fem saker att tänka på när man anlagt en ny trädgård

När du under våren och sommaren har skapat din drömträdgård, hur går du då vidare under hösten för att bibehålla den? Hösten är en utmärkt tid för att inte bara tänka tillbaka på allt det fina arbete du lagt ner och planera inför nästa säsong, men även för att förbereda trädgården inför både vinter och vår. Trädgårdsinspiratören Emily Bratt delar med sig av sina fem bästa tips för hur du tar hand om drömträdgården på hösten.

Välkommen kära höst

Hösten är bäst, ingen protest! Jag brukar ju snacka om hur flott hösten är – på alla sätt och vis! Det finns inga måsten och man är sådär lagom trädgårdsmätt. Vi går in i ett lugnare tempo… eller? Svar ja, om man så önskar och behagar! För den som inte kan få nog finns det dock en mängd sköna moment man kan sysselsätta sig med. Särskilt om man har fått inspiration från denna artikelserie och har gått från dröm till handling. Så när du då under våren har skapat din drömträdgård och valt dina favoritperenner, hur går du då vidare under hösten?

Hösten är så flott – på alla sätt och vis! Det finns inga måsten och man är sådär lagom trädgårdsmätt.

Ta hand om dina nyanlagda rabatter

En go perenntårta är extremt skötselsnål med åren. Men kom ihåg att etableringsfasen är två år; det är alltså de första två åren som du måste ge den lite extra tid och omvårdnad. Den nyanlagda rabatten – kanske skapade du den i våras – har börjat växa till sig och nu under hösten fortsätter vi gulla med den. Det är nu jag rensar ogräs som envist vill växa i de luckorna som fortfarande finns mellan plantorna, innan alla perenner har hunnit växa ihop.

Om någon planta dött ser jag till att komplettera med nytt, vilket är perfekt att göra nu under hösten. Jag eftersträvar så lite bar jord som möjligt (där ogräs kan få fäste). När jag rensar passar jag också på att höstgödsla med Trädgårdsgödsel Mognad och jordförbättra med Reko-jord. Jag städar inte så mycket i rabatterna utan låter alla perenner vissna ner i sin egen takt.

Hink med Trädgårdsgödsel Mognad under äppelträd.

 

Förbered för våren med lökväxter

Vårlök! Jamen herregud, glöm inte vårlöken (note to myself). Är det kul att sätta generösa mängder vårlök nu? Svar nej. Men glädjen den skänker på våren, inte bara till oss utan också till alla våra små flygande vänner, är ovärderlig. Så ta ett djupt andetag och gör jobbet. Du kommer tacka dig själv till våren!

Blomlökar i en skål

Dags att trimma träd och buskar

Vilket frukt- och bärår det är! Jösses, och jag ser att jag missat att gallra äpplena. Passa på nu att frissera äppelträden. Vi befinner oss i JAS-perioden (juli, augusti, september) som enligt de flesta beskärningsskolorna är den optimala tiden för just beskärning av träd och buskar. Beskära kan du göra på alla vedartade individer nu men spar slyröjningen till vårvintern, då detta är en trevlig syssla att ägna sig åt den tiden på året. Glöm inte – ta tillvara på kvistarna och ställ i vas.

Emily Bratt plockar äpplen från äppelträd

Se över jordspeglarna när du beskär träden – passa på att skära rent spegeln och rensa ogräs.

Spade trampas ner i marken

 

Dela perenner på hösten

Om man håller buskar och träd fräscha genom beskärning, får man samma resultat på sina perenner genom delning. Och nu är bästa tiden att dela perenner! Gräv upp och ta en vass spade och helt brutalt hacka dom i bitar (gärna med ett hugg), du ska inte vara rädd för att ta i. Passa på att byta perenner med varandra om du bor i ett område med fler odlare.

Perennrabatt

Plantera nya växter

Hösten är kanske den bästa tiden för att välkomna nya individer till trädgården. Vi snackar allt växtmaterial – buskar, träd, perenner, osv. Passa på att anlägga nya rabatter, men kom ihåg att du inte slipper undan vattning bara för att du inte behöver vattna så lika mycket just under hösten. Så fort våren säger hej är det bara att le och släpa fram slangen.

 

Några kloka ord om höstens sysslor:

Tänk att allt som är gjort är gjort (inför nästa år). Och vet du inte var du ska börja eller göra – bara bryt gräsmattan och plantera en go buske.

 

Sök