Hoppa över innehåll

Från fönsterbrädan i stan till att anlägga en hel trädgård på landet

Att alla kan odla vet vi. Men klivet från att odla på fönsterbrädan hemma i stan till att anlägga en hel trädgård är ganska stort. Vi träffade Moa som precis påbörjat den resan.

När man bygger ett hus är det mycket att tänka på, allt från bygglov till val av kakel. Ofta är det första och kanske även sista gången man bygger ett hus, så hur ska man kunna veta allt?

– Det var lite som att springa ett maraton utan att ha tränat innan. Det är självklart spännande att få bygga ett hus men också väldigt påfrestande eftersom det var första gången och vi kunde ingenting om hus. Men helt klart värt det, vi älskar vårt hus och vad vi varit med och skapat.

Efter att ha lagt ner mycket tid på att få huset klart är det nu dags att få ordning på trädgården. Ett intresse som växte fram redan när de bodde i lägenheten och drömde om att få bo i hus.

– Jag tog mycket sticklingar på inomhusväxter och odlade kryddor redan då på fönsterbrädorna. Jag fick en kick av att se det växa, det var så fascinerande! Och nu när vi äntligen bor i hus har intresset blivit ännu större när vi har en hel trädgård att planera. Det är så roligt att se hur vår tomt växer fram utifrån det vi har skapat helt själva med hjälp av lite fantasi och goda råd.

Råd för dig som vill förändra din trädgård

Att anlägga en hel trädgård kan vara läskigt. Fundera gärna en gång extra innan du börjar!

En trädgård för naturens skull

Hösten är en fantastisk tid att odla på, växterna får tid att rota sig och fukten i luften gör att gräsmattan tar sig bra, utan att du behöver vara stressad av att komma ihåg att vattna. Träd och buskar är också perfekt att odla nu och i Moas trädgård syns både nyplanterade silverpäronträd och ett vackert japanskt körsbärsträd. Hon drömmer om en trädgård som är välskött med många olika växter.

Tips om när du kan så gräs

Nu på sensommaren rullade Moa och hennes sambo ut gräs. Perfekt tid för det!

– Man kan säga att jag skulle vilja blanda det moderna med det lantligt vilda. Vi bor ju på landet och har ängar och hästhagar runt omkring. Jag drömmer också om ett växthus på baksidan där jag kan odla mer grönsaker och utanför göra en ängsrabatt där fjärilar, humlor och bin kan tillbringa sina dagar. Jag vill gärna gynna naturen så mycket jag kan i min trädgård.

Information om trädgårdsanläggning och plantering

Odling får oss att må bra och för Moa är det ett sätt att komma ner i varv. För henne är det allra bästa med att odla skapandet och se allt växa fram.

– Jag blir oftast väldigt lugn och rofylld av att odla fram mina växter, om det inte är första gången jag odlar fram någonting, då är jag mer exalterad och fokuserad. Jag blir också glad av resultatet, att se vad jag har skapat. De blir lite som sina egna barn som man tar hand om och får en viss kärlek till.

Ingenting är omöjligt

Att göra saker för första gången är läskigt för många. Speciellt om det är något som kräver mycket tid och pengar, så som ett hus eller att anlägga en hel trädgård. Men ingenting är omöjligt och det mesta i våra liv tenderar att lösa sig. Ibland behöver man bara våga och det är Moas bästa tips till alla som funderar på att börja odla.

Tips på vad du kan tänka på när du ska anlägga en hel trädgård

– Våga börja odla! Det är inte så svårt som man kan tro. Bara man tycker att det är kul att odla och ta hand om sina växer så är man nästan hemma. Och skulle man misslyckas så lär man sig av sina misstag och odlingen blir ännu bättre nästa gång. Ett annat tips är att odla det man faktiskt tycker är gott eller det man tycker är fint, inte bara odla för odlandets skull. Så ta reda på just din favoritgrönsak eller favoritväxt och gör ett försök!

Sök