Hoppa över innehåll

5 anledningar till att odla på hösten

Hösten är faktiskt en av de bästa perioderna under året för plantering. Här listar vi de 5 största fördelarna med att sätta dina plantor nu!

Hösten är för många en riktigt mysig årstid med tända ljus, mjuka filtar och varm choklad. Men faktum är att hösten också är den bästa årstiden för att plantera i trädgården. Höstens klimat ger de nya plantorna riktigt bra förutsättningar att blomma ut i en välmående rabatt till våren.

Här är fem anledningar till varför hösten är den bästa odlingstiden

  1. Bra förutsättningar i jorden. På hösten är jorden mjukare och fuktigare än på sommaren, vilket gör den lättare att gräva och plantera nya växter i.
    Om det har regnat för lite i din trädgård eller jorden inte har en tillräcklig fukthalt, kan du ge din befintliga jord en bättre fukthållande förmåga med Planteringsjord  eller  Solmull.
  2. Det går åt mindre vatten. Under hösten har både luften och jorden en högre fukthalt, vilket gör att du inte behöver vattna lika mycket. Du sparar alltså mer tid, energi och vatten än om du skulle sätta nya plantor under högsommaren.
  3. Du gör vårens jobb redan nu. När våren kommer kan du som planterat på hösten luta dig tillbaka och njuta. Dina växter är redan på plats. Så snart vårsolen börjar värma sätter de fart och får därför tidigast möjliga start.
  4. Ge jorden en boost för vintern. Även om du inte planterar något, så är det bra att passa på att förbättra jorden genom att gräva ner Kogödsel, kompost eller löv i trädgårdslandet eller rabatten. Då förbättrar du även jorden på längre sikt.
    Nu är även en bra tid att börja en ny komposthög med höstens växtrens och löv. Om du lägger Hönsgödsel mellan varven så kan du ha ny jord till våren!
  5. Växterna får tid att frodas. Träd, prydnadsbuskar, fruktträd, lökar och perenner – ja nästan alla slags växter – mår bäst av att komma i jorden nu när det fortfarande finns tid för dem att rota sig. Dessutom slipper de stressas av solens hetta och långa torrperioder. På hösten behöver inte plantorna ägna kraft åt tillväxt, blomning och fruktsättning utan de kan istället fokusera på att etablera sig.Ska du plantera träd? Då kan du använda t ex  Planteringsjord. Blanda hälften planteringsjord med hälften befintlig jord. Ska du plantera perenner kan du använda Ros & perennjord. Om du redan har bärbuskar, träd, perenner och andra buskar samt häckar i trädgården så kan du stärka dem inför kommande kalla period. Använd Trädgårdsgödsel Mognad.

Höstplantering

 

Sök