Hoppa över innehåll

Fem anledningar till att odla på hösten

Hösten är faktiskt en av de bästa perioderna under året för plantering. Fördelarna är många med att plantera nu, här har vi listat fem av dem.

Här är fem anledningar till varför hösten är den bästa odlingstiden

  1. Det är fuktigt i luften och i jorden. Du behöver inte vattna lika mycket och det lättare att gräva.
  2. När våren kommer kan du som planterat på hösten luta dig tillbaka och njuta. Dina växter är redan på plats. Så snart vårsolen börjar värma sätter de fart och får därför tidigast möjliga start.
  3. Även fast du inte planterar något, så är det bra att passa på att förbättra jorden genom att gräva ner kogödsel eller löv i trädgårdslandet eller rabatten. Då förbättrar du även jorden på längre sikt.
  4. På hösten behöver inte plantorna ägna kraft åt tillväxt, blomning och fruktsättning utan de kan istället fokusera på att etablera sig.
  5. Träd, prydnadsbuskar, fruktträd, lökar och perenner – ja nästan alla slags växter – mår bäst av att komma i jorden nu när det ännu finns tid för dem att rota sig samtidigt som de slipper stressas av solens hetta och långa torrperioder.

 

Fem anledningar till att plantera eller odla på hösten

 

Ska du plantera träd? Då kan du använda t ex Planteringsjord. Blanda hälften planteringsjord med hälften befintlig jord. Ska du plantera perenner kan du använda Ros & perennjord. Om du redan har bärbuskar, träd, perenner och andra buskar samt häckar i trädgården så kan du stärka dem inför kommande kalla period. Använd Trädgårdsgödsel Mognad.

Sök