Squashsallad med pistaschdressing

En somrig rätt med squash, tomat och en pistaschdressing, perfekt som lunch eller förrätt. 4 portioner.

Squashsallad

Ingredienser

Sallad

  • 4 små squash
  • lite god olivolja
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk citronsaft
  • en nypa salt och socker
  • 1 burk (400 g) kikärter
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 medelstor tomat
  • hackad färsk koriander
  • 100 g fetaost

Dressing

  • 1/2 dl skalade pistaschnötter
  • 2 1/2 msk god olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 4–5 drag med svartpepparkvarnen
  • 1/4 tsk socker

Gör så här

Tillagningstid: cirka 30 minuter

  1. Skär squashen till tunna skivor på längden med en osthyvel.
  2. Skala och hacka rödlöken och lägg i en skål tillsammans med citronsaften. Smaksätt med en nypa socker. Ställ åt sidan.
  3. Pensla squashskivorna lätt med olja och stek dem vackert bruna på båda sidorna. Smaksätt med en nypa salt och fördela ut på tallrikar.
  4. Låt kikärterna rinna av och skölj dem. Rosta snabbt i en het panna tillsammans med spiskummin och lite olja.
  5. Halvera tomaten och ta bort fröna med till exempel en tesked. Hacka tomatens fruktkött.
  6. Blanda kikärterna, den fint hackade tomaten och rödlöks- citronsaftsblandningen. Smaksätt med salt och krossad svartpeppar.

Gör fyllningen

  1. Krossa pistaschnötterna smått och blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av och tillsätt kryddor eller vinäger vid behov.
  2. Smaksätt squashskivorna med dressingen och tillsätt kikärts-tomat-rödlöksblandningen, hackad koriander och smulad fetaost.

Servera och njut