Hemlagad ketchup

Funderar du på vad du ska göra med alla dina tomater? Varför inte göra lite egen ketchup, superenkelt och jättegott.

ketchup

Ingredienser

  • 1 kg mogna tomater
  • 1 medelstor söt lök
  • 1 msk pressad vitlök
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl rödvins- eller äppelvinäger
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 1/2–2 tsk salt
  • 1 tsk krossad svartpeppar
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk nejlika
  • en nypa chili
  • ca 1 dl vatten

Gör så här

Tillagningstid: 20 minuter + 1 timme koktid

  1. Ta bort de hårda fästena och skär tomaterna i bitar.
  2. Hacka den skalade löken. Sautera lök och vitlök i en kastrull med olja. Lägg i tomatbitarna. Fortsätt sautera cirka 3–5 minuter under omrörning.
  3. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt småputtra cirka 20 minuter.
  4. Mixa blandningen jämn med en stavmixer och fortsätt koka tills blandningen blir ett tjockt mos, det vill säga cirka 30-60 minuter. Tillsätt lite vatten om moset blir för tjockt.
  5. Häll upp den heta ketchupen på flaskor och förvara i kylskåpet.

Servera och njut

Tips!

Förvara ketchupen i flera mindre flaskor istället för en stor så förlänger du hållbarheten. En oöppnad flaska håller sig fräsch i några månader i kylskåpet.