Hoppa över innehåll

Inred med trendiga kaktusar

Skapa en modern, bohemisk atmosfär i ditt hem med kaktusar i olika former och färger.

För den som strävar efter att införa en bohemisk atmosfär i hemmet är kaktusar ett perfekt val. Deras unika och naturliga utseende bidrar till att skapa en avslappnad och jordnära känsla. Detta, kombinerat med att de kräver minimalt med vatten och skötsel, gör att kaktusar till perfekta gröna inslaget i hemmet, särskilt för dig som lever ett hektiskt liv eller saknar gröna fingrar.  

Lättskötta trendsetters

Det är ingen fråga om att kaktusar är ett fenomen i inredningsvärlden. Deras unika utseende och varierande former gör dem till perfekta inredningsdetaljer i alla rum. Dessutom kräver de minimalt underhåll, och klarar sig utmärkt med sporadisk vattning. De kräver i stort sett inget annat än ljus och en dränerande kruka för att må bra. Det har gjort kaktusar till en favorit både för inrednings-och växtentusiaster – och för de som ofta glömmer bort att vattna.  

 

Lyft inredningen med kaktusar.

 

Inred med kaktusar i olika rum

Det finns omkring 2000 olika kaktusarter i världen. Med sina många olika varianter och utseenden, blir kaktusen en mångsidig inredningsdetalj som passar i de flesta rum. Oavsett om du har stora kaktusar stående i en robust och modern kruka på golvet, eller små kaktusar i terrakottakrukor, så kommer de tillföra en naturlig känsla i rummet. Så här kan du inreda med kaktusar i olika rum: 

 

Vardagsrummet

 För att skapa en fokuspunkt i ditt vardagsrum kan du välja en större kaktus i en rymlig kruka och placera den vid soffan eller bredvid bokhyllan.  Du kan även experimentera med olika små kaktusar på vackra brickor eller fat på soffbordet. Här blir det snyggt med olika kaktusar som skiljer sig i höjd och form. Placera de på hyllor, bord eller en växthylla för att addera liv och intresse till ditt rum. Valet av krukor är viktigt för att komplettera din inredning. Betongkrukor ger en modern touch medan korgkrukor och keramiska krukor i jordnära toner passar utmärkt för en mer bohemisk stil.

 

”När det kommer till färg i rummet, kan neutrala toner som krämfärgat, grått eller mjuka jordnära nyanser skapa en lugn och avslappnad atmosfär. Dessa färger harmoniserar fint med kaktusarnas gröna toner och ger rummet en enhetlig känsla.”

 

Inred med kaktusar

Sovrum

I sovrummet kan du placera några mindre kaktusar på nattduksbordet eller på en solig fönsterbräda för att ge rummet en känsla av friskhet och harmoni. För att ge dem en extra touch av modernitet eller elegans kan du satsa på vackra krukor som kompletterar sovrummets inredning. Valet av krukfärger är viktigt för att skapa en avkopplande stämning. Satsa på mjuka och lugna nyanser som smälter väl in i sovrummets atmosfär.

Kök

Kaktusar i en grupp av tre eller fler gör sig otroligt bra i ett hörn eller på fönsterbrädan i köket. Kombinera kaktusarna med suckulenter eller andra gröna växter. Växterna bryter av de hårda och ofta raka linjerna i ett modernt kök och skapar ett bohemisk och cool touch. 

kaktusar och suckulenter

  

Dekorera kaktusarna med pimpsten

 Att lägga pimpsten i krukan blir väldigt snyggt, och är dessutom bra för vattendränering. Pimpstenens naturliga färgvariationer och struktur ger en rustik och jordnära känsla. Genom att lägga pimpsten runt kaktusarna i krukorna för att skapar du kontrast och ge en känsla av harmoni i rummet. Lägg pimpsten i botten av krukorna för att få till en bra dränering för kaktusarna.

 

Dekorera krukan med pimpsten

Så sköter du om din kaktus

 Kaktusar är som sagt väldigt lättskötta och kräver väldigt lite vatten, det räcker med att du vattnar ca var 10:e dag. När det är dags att vattna, ge din kaktus en ordentlig vattning. Men det är viktigt att du inte vattnar så mycket att den står i vatten. Låt sedan jorden torka lätt innan nästa vattning. Om du är osäker på när du vattnade sist är det bättre att vänta en extra dag med att vattna, vattna hellre för sällan än för ofta. De mår även bra av att duschas av någon gång ibland för att hållas rena.  

 Det är smart att använda krukor med dräneringshål för att undvika övervattning. Lerkrukor och pimpsten är bra att ha i krukan då de leder bort överskottsvatten och hjälper till att hålla jorden lagom fuktig för att kaktusen ska må bra.  

 Som de ökenväxter de är, trivs de bäst där de får mycket ljus. Om du har ställt din kaktus på fönsterbrädan så mår den bra av att du vänder på den ibland så den får jämt med ljus på alla sidor.  

 Kaktusar brukar behålla sin storlek om de får stå kvar i samma kruka, men om du vill se din kaktus växa till en större storlek, ska du plantera om den i en lite större kruka med kaktusjord eller en sandblandad jord. Kolla in vår produktnyhet – Så & Kaktusjord

 

 

Sök