Hoppa över innehåll

Njut av sommarens blommor: Dahlior

Anu Jokela har samlat ett dussintals dahlior på sin halva hektar stora trädgårdstomt i Esbo, vars magnifika blommor pryder tomten. Det är ganska enkelt att odla dahlior så länge de får rätt förhållanden att växa sig stora och starka.

Charmiga dahlior

På Anu Jokelas trädgårdstomt är blomningen så rik i augusti att de sandiga stigarna mellan de fullsatta rabatterna knappt märks vid första anblicken. Majoriteten av blommorna är olika sorters dahlior som finns i nästan alla tänkbara färger, former och storlekar. Det är inte en överdrift att påstå att denna florist älskar dahlior.

Kärleken till dahlior uppstod av en slump för sex år sedan. Anu led av sömnproblem vid den tiden och låg vaken och surfade på internet. En sömnlös natt lade hon märke till en särskilt bedårande blomma som hon aldrig sett förut.

Anu blev intresserad av blomman och ville ta reda på vem skönheten egentligen var. Så småningom hamnade Anu på webbplatsen för Sarah Raven, en engelsk trädgårds- och snittblomsguru. Därifrån stod det klart att den okända blomman var någon sällsynt jungfrusort. Innan hon ens hunnit tänka hade Anu beställt frön från den och många andra snittblommor från Ravens webbutik.

– När jag vaknade på morgonen var min första tanke vilket mirakel som skulle behövas för att jag skulle få plats med alla blommor jag beställt hem och skulle plantera. Jag hade ingen plats att odla dem på, minns Anu med ett skratt.

Som meditation med blommor

Hon började sedan frenetiskt leta efter en egen trädgårdstomt nära sitt hem i Esbo, men hon hittade ingenting. Så småningom dök denna halva hektar tunnland från Halvarmégruppens trädgård upp. Den hade varit oodlad i åratal och var full av ogräs och hård mark.

– Det har varit otroligt mycket ogräs. Till en början kändes arbetet med att rensa marken omöjligt, men jag bestämde mig för att ge det ett försök. Jag tog först halva fältet. Jag grävde marken till en halvmeters djup på vintern så att jag kunde få upp rötterna till ogräset intakt.

Från början hade Anu idén att odla snittblommor på sin tomt. Hon använde även tomten till Hilmala, ett företag hon grundat som erbjuder kreativa och glada blomster- och hantverkskurser. Idag använder dock Anu blommorna på sin tomt för eget nöje, då hon snabbt insåg att det måste odlas otroligt mycket av samma art till kurserna.

– Det är som härligast att odla när man inte behöver göra det av någon specifik anledning. Det är som blomstermeditation. Jag har börjat odla mer och mer gräs, buskar med blommor, och även vanliga växter, än vad jag gjorde till en början. Det handlar mer om former, texturer och färger, snarare än om enskilt fina blommor.

Dahilor vill ha rikligt med näringsämnen och lagom värme, ljus och fukt

Men dahlior spelar huvudrollerna på tomten, de är hennes stora favoriter. Dahlior är ganska lätta att plantera enligt Anu. Hon planterar det mesta av sin samling direkt i marken på försommaren. Endast nyförvärv får en kort förodling under våren då de kommer i februari.

Under sommaren behöver dahlior mycket näring och lagom med värme, ljus och fukt för att trivas. Före plantering blandar Anu in hästgödselkompost väl i bänkarna samt matar dahliorna med en näring blandat med vatten så fort de första blomknopparna dyker upp. Även om arten har sitt ursprung i det soliga Mexiko och på andra håll i Centralamerika, har Anu funnit att dahlior inte riktigt trivs på en allt för solig plats.

– Jag har läst att de är fjällväxter. Under den exceptionellt långa värmesäsongen förra sommaren insåg jag att det faktiskt blev för varmt för dem. På grund av detta dröjde blomningen av dahliorna ännu längre än vanligt.

Förutom bevattning och gödsling är det viktigt att stötta dahliorna. Många dahlior kan växa sig mycket stora och blommornas vikt kan göra att de sjunker ihop. Förra året var ett problem för Anu även att dahliorna vände sig mot solen. Problemet löstes genom att binda upp blommorna så de kunde stå stadigt.

Bara bra snittblommor stannar hos Anu

Tomtens växter har under åren växt till totalt cirka 200 sorter, men många av dem tittar inte fram förrän nästa sommar. När utrymmet är begränsat säger Anu att hon har lärt sig att vara tuff med exkludering. Om dahliasorten inte uppfyller alla krav för en bra snittblomma kommer hon tyvärr att ta bort den och prova en annan sort istället nästa sommar. Många övergivna växter har hittat ett nytt hem i grannarnas rabatter.

– En bra snittblomma är lite annorlunda än bara en växt med en vacker blomma. Till exempel är en lång och lagom tjock stjälk en ganska viktig egenskap hos en snittblomma. Ibland kan man få överge en vacker sort som bara ger några fåtal blommor om en annan sort ger mycket mer.

– Som tur är kommer de olika sortexperimenten oftast med trevliga överraskningar, som den koralltonade pompondahlian ’Burlesca’. Dess färg går mirakulöst ihop med alla andra blommor. Pompondahlior är favoriterna i trädgården hos Anu, deras blommor är ofta mindre men fylligare. De brukar också börja blomma ganska tidigt, de mest produktiva sorterna blommar redan i juli.

Sök