Hoppa över innehåll

Orkidéskötsel

Orkidéer är väldigt vackra och har blivit en populär krukväxt i hemmet hos många. Blomman kan hittas i en mängd olika färger, så som rosa, lila, gult och vitt. Med rätt skötsel kan dina orkidéer förgylla hemmet året om.

Orkidéer behöver vattnas ungefär var till varannan vecka. Detta ser du bäst genom att titta på växtens rötter. Rötterna är nämligen gröna när de har absorberat tillräckligt med vatten och gråa när de orkidén behöver vattnas.

Bevattning

Placera botten av krukan i ett vattenbad. Låt stå i ca. 1-2 timmar så att växten får dra åt sig tillräckligt mycket vatten. När rötterna har blivit gröna kan du lyfta orkidén ur vattenbadet och låta vattnet rinna av. Eftersom att orkidéer gillar fukt kan det även vara bra att fukta luften runt växten. Du kan spraya orkidéns blad med vatten men gärna inte dess blommor.

Det är även viktigt att komma ihåg att orkidéns bevattningsintervall kan påverkas av storleken på krukan, ljus, rumstemperatur och komposten den planterats i. Det är därför viktigt att hålla koll på rötternas utseende och färg.

Det kan även vara bra att hålla koll på orkidéns blad. Om dessa börjar slokna kan det bero på att orkidén fått för mycket eller för lite vatten.

Näring

Under växtsäsongen och när orkidén blommar kan det vara bra att ge den näring en gång i veckan. Under vinterhalvåret räcker det dock med en gång i månaden.

Omplantering

När orkidéns rötter har fyllt krukan och den nuvarande komposten har förmultnat är det dags att plantera om växten i ny Orkidéjord.

Gör så här:

  1. Ta ur orkidén ur krukan försiktigt.
  2. Skaka av växten och klipp bort de rötter som visar sig vara i dåligt skick.
  3. Fyll en ren kruka med ny Orkidéjord och sätt ner orkidé i den nya krukan.
  4. Eftersom det inte finns någon näring i komposen är det viktigt att vattna och ge orkidén näring efter omplantering.

Sök