Hoppa över innehåll

Så använder du biokol i din odling

Visste du att näringen i en planteringsjord räcker i cirka tre till fyra veckor? Om du gödslar jorden kan näringen räcka under en säsong. Det finns ett enkelt knep för dig som vill slippa byta eller gödsla din planteringsjord ofta – nämligen tillsättning av biokol!

Biokol fungerar som ett batteri

Genom att tillsätta biokol i planteringsjord, kommer jorden hållas luftig och lättarbetad i många år framöver. Biokolets främsta och mest omtalade egenskaper är att binda kol i jorden, behålla fukten samt att berika jorden med näring under lång tid. Men biokol ger också god struktur till jorden. Biokol fungerar som ett batteri i jorden, men som behöver laddas med näring och mikroliv för att sedan kunna avge energi. Ett utmärkt sätt att ladda biokolet är t ex med urin, nässelvatten eller lakvatten från bokashi. Täck biokolet med vätska och låt stå några veckor. Använd gärna biokol som strö direkt på komposten, på torrtoaletter eller inblandat i husdjurens ströbäddar. Biokol har även fördelen att det reducerar lukt.

Hur kan jag använda biokol?

 • Blanda in i jord för att binda kol långsiktigt och ge en bördigare jord.
 • Kan laddas med näring från kompost eller gödsel och blir en näringsdepå i jorden.
 • Skapar en gynnsam plats för markens mikroliv, gynnar mykorrhiza som är svampar som samverkar med växternas rötter.
 • Fungerar som reningsfilter som fastlägger skadliga ämnen.
 • Gör jorden svartare och balanserar pH-värdet.

Biokol i planteringar

Biokol bidrar med en rad positiva egenskaper till jorden, det ger en porös struktur som ger god vattenhållning och livsutrymme för mikroberna i jorden. Biokolets struktur skapar en gynnsam plats för markens mikroliv och biokol gynnar mykorrhizabildning.

Gör din egen jordblandning:
1 påse planteringsjord 50 l

 • 1 påse biokol 4 l
 • 450 gram pellerat hönsgödsel eller naturgödsel för köksträdgården.

Blanda ihop alla ingredienserna i en stor kruka eller balja. Du kan såklart använda annan näring för att ”ladda batterierna”. Kommande år kommer kolet att avge näring till jorden och då behöver du inte gödsla lika mycket.

Att blanda biokol i jorden för att öka bördigheten är väl beprövat; de mäktiga lagren av Terra preta i Amazonas är det mest välkända exemplet på jordförbättring med biokol.

Skapa din egen jord

Om du vill att dina älskade växter ska nå sin fulla potential är hemligheten att få rötterna att trivas. Jordens egenskaper och betydelse har fått mycket större uppmärksamhet under senare år. Det är här Jordkompisarna kommer in, för ibland kan den lilla extra jordomsorgen göra den stora skillnaden för rötterna. Det är en serie produkter som inte är gödsel, utan ingredienser du blandar i jord för att addera nya egenskaper till den.

I serien ingår Biokol, Odlingssand, Lera och Pimpsten. Alla är rena naturmaterial för inblandning i jord i trädgården eller torvbaserad jord, några kan användas som rena odlingssubstrat eller blandas med varandra.

 • Odlingssand – adderar tyngd och struktur till din jord
 • Pimpsten – minskar vikt och adderar luft till din jord
 • Lera – adderar fukt- och näringshållning till din jord
 • Biokol – gynnar näringshållning och mikroliv i din jord

Sök