Hoppa över innehåll

Trädgårdjord E – 30 år av hållbar växtkraft

Trädgårdsjord E kallas ibland för ”Enköpingsjorden”. Det är där den har sitt ursprung då de berömda perennaplanteringarna i parkerna i Enköping grundades.

I slutet av 1980-talet letade stadsträdgårdsmästaren i Enköping, Stefan Mattson, efter en jord som skulle hålla över tid.

– Jag ville odla perenner i stadsparken, slippa plantera om varje år och framför allt kunna skapa miljöer som folk kände igen sig i från år till år. Jag behövde en jord som var fri från rotogräs.

Ett sökande efter den perfekta jorden inleddes

– Jag gick ut till ett antal jordleverantörer med mina önskemål. Hasselfors Garden gjorde några försök, de fick inte till det direkt men gav sig inte, berättar Stefan.

– Vårt mål var att ta fram en jord som inte kräver så mycket skötsel. Vi lyckades få fram rena råvaror utan smitta av rotogräs. Efterhand har vi byggt ut produktionen och nu tillverkas Trädgårdsjord E på över 20 platser runt om i landet. Jorden har blivit Hasselfors Gardens flaggskepp, berättar Pär Lennartsson på Hasselfors Garden.

Eftersom jorden togs fram i samarbete med Enköpings kommun så fick den tillägget ”E” till namnet. Stadens perennplanteringar (som ritades av holländaren Piet Oudolf) har sedan blivit mycket uppskattade och välkända.

– Trädgårdsjord E har lite högre mullhalt än en anläggningsjord enligt AMA, och är därmed mjukare. Den är lättarbetad och passar bra i planteringar med perenner och buskar, säger Pär.

 

information och fördelar med trädgårdsjord e

Framställningen kräver noggrannhet

– Vi kollar torven redan ute på mossen. Fräken är en klassisk problemväxt som kan smyga med. Sedan är det viktigt att jorden inte mellanlagras där den kan bli smittad av ogräs, och att den behandlas rätt hos kunden, berättar Pär.

Trädgårdsjord E används främst vid nyanläggningar av grönytor runt bostadshus och till gröna miljöer längs vägar, gångstråk och i parker. Lisebergs trädgårdar använder jorden i sin park Lustgården.

– Den här jorden har gått som tåget i 30 år, och allt tyder på att det fortsätter så, säger Pär.

 

 

Sök