Hoppa över innehåll

Trädgårdjord E – 35 år av hållbar växtkraft

Trädgårdsjord E kallas ibland för ”Enköpingsjorden”, det är där den har sitt ursprung då de berömda perennaplanteringarna i parkerna i Enköping grundades.

I slutet på 1980-talet började stadsträdgårdsmästaren i Enköping, Stefan Mattson, på jakt efter en jord som kunde ge näring åt parkernas tidlösa perennkonstverk, utan krångel med ständigt omplanterande och envist rotogräs.

– Jag ville odla perenner i stadsparken, slippa plantera om varje år och framför allt kunna skapa miljöer som folk kände igen sig i från år till år. Jag behövde en jord som var fri från rotogräs, säger Stefan, vars vision var att låta perennerna frodas utan att ständigt kämpa mot ogräs och utmaningar.

Ett sökande efter den perfekta jorden inleddes

Med en vision framför sig begav han sig ut på jakten efter den ultimata jorden.

– Jag gick ut till ett antal jordleverantörer med mina önskemål, berättar han. Hasselfors Garden gjorde några försök, de fick inte till det direkt men gav sig inte.

På Hasselfors Garden var målet att ta fram en jord som inte kräver så mycket skötsel, varpå vi lyckades få fram rena råvaror utan smitta av rotogräs. Efterhand har produktionen byggts ut och nu tillverkas Trädgårdsjord E på över 20 platser runt om i landet och har blivit Hasselfors Gardens flaggskepp.

Tack vare det nära samarbetet med Enköpings kommun fick jorden tillägget ”E” till sitt namn. Stadens perennplanteringar, som ritades av holländaren Piet Oudolf, har sedan dess blivit mycket uppskattade och välkända.

– Trädgårdsjord E har lite högre mullhalt än en anläggningsjord enligt AMA, och är därmed mjukare, berättar Pär Lennartsson på Hasselfors Garden, den är lättarbetad och passar bra i planteringar med perenner och buskar.

 

information och fördelar med trädgårdsjord e

Noggranna kontroller för den perfekta jorden

Men framställningen av denna jord kräver noggrannhet. Fräken är en klassisk problemväxt som kan smyga med, det är viktigt att kontrollera torven redan ute på mossen och att jorden inte mellanlagras där den kan bli smittad av ogräs och att den behandlas rätt hos kunden.

Trädgårdsjord E används främst vid nyanläggningar av grönytor runt bostadshus och till gröna miljöer längs vägar, gångstråk och i parker. Den har blivit omåttligt populär, inte bara i Enköping och Mälardalen utan i hela Sverige och används bland välkända landskapsarkitekter.

– Den här jorden har gått som tåget i över 35 år, och allt tyder på att det fortsätter så, säger Pär.

 

 

Sök