Hoppa över innehåll

U-jorden – gör så att blommorna blommar

Den kanske inte är så mysig att hålla i, den är grov och full av hårda bitar, men växterna älskar den. U-jord är en fet, bördig mylla. En superjord som får hungriga växter att blomma mer och större än någon annan jord. Och blommor vill vi ha. De gör oss lyckliga, lindrar stress och har positiva effekter på vårt välbefinnande – det finns det papper på. I form av vetenskapliga rapporter.

Sedan 1993 har U-jorden gjort oss gladare. Men vi börjar från början.

Det var en gång…

Tidigt 1990-tal var tacos, fotbolls-VM i USA och Spice Girls. Det var också en tid då våra städer började blomma, då sommarväxterna fick ta större plats i parker och rabatter. En tid då nöjesparkerna Gröna Lund och Liseberg tävlade om vem som hade den mest prunkande trädgårdsanläggningen. Då det experimenterades med nya sorters blommor och kompositioner, där växterna fick breda ut sig i stora krukor och lådor. En tid då vi på allvar började njuta av petunior och tagetes.

Vi kallar det den stora sommarblomsvågen. Med den kom ett behov av en jord som hjälper växterna att klara den svenska sommaren, en jord som dräneras om det regnar mycket och som har fukt att dela ut till växterna vid torka.

Recept för superväxter

Arne och Pia på Hasselfors Garden blandade ihop en jord efter ett recept som vi än idag håller för oss själva. Men vi kan avslöja så mycket som att det innehåller torv och bark från svenska skogar. Höns- och mineralgödsel står för näringen, vi har kryddat med lite extra järn och på senare år även med dundermedlet vi kallar Rotkraft.

Mikroorganismerna som kommer med på köpet gör sitt jobb och bryter ner hönsgödseln till näring, som fiffigt levereras till blommorna efter hand som de behöver den. Mineralgödseln står för fast food direkt efter plantering, för vem vill gå hungrig och vänta på maten?

Att plantera i stora krukor och lådor innebär lite speciella utmaningar, inte minst när det kommer till att hålla jorden i gott skick. Om sommaren bjuder på mycket regn, så dräneras U-jorden tack vare att den är så grov till sin struktur. En struktur som den får av våra patenterade peatnuggets – torvklumparna med magiska möjligheter att ge jorden den så viktiga luften. Skulle det vara torrt, så dubbeljobbar peatnuggets som fuktbevarare. Dessa små mirakelklumpar bryts dessutom ned till mull på lite sikt.

Pionjärer som laborerade

De första som använde jorden var yrkesodlare som ville jobba med sommarplantor. Några pionjärer var Mona Holmberg och Rigmor Celander som experimenterade med nya vackra kompositioner av sommarblommor i Göteborgs botaniska trädgård.

Effekten blev fantastisk, det blommade som aldrig förr i urnor, amplar och lådor. Ryktet började gå. Den här jorden fick växterna att må bra, att anta enorma proportioner. Succén var omedelbar.

Jorden fick namnet U-jord. U som i Urna, Utomhus, Utmärkt… Ja, vi vet faktiskt inte riktigt, men vi vet att den är Underbar.

Proffsen, trädgårdsmästarna och yrkesodlarna, var de som snabbast blev övertygade. Men det var en hemlighet för bra att bevara i yrkeskåren.

”Åh, U-jorden – det är bra grejer! utbrister Kenneth Karlsson på Strand Blomman på Öckerö i Göteborgs skärgård. Vi trädgårdsmästare är skeptiska till nyheter, men jag blev snabbt övertygad. Med den här jorden slipper man efterproblemen. En välnärd växt är en vacker växt, vilket är lika med en nöjd kund.”

Jord för dummies

Visst blir man som hobbyodlare lite modstulen när växterna inte tar sig som man tänkt? Vi vattnar, pysslar och ger kärlek – men förgäves! Annica Nyberg på Annicas Handelsträdgård utanför Piteå har tankar kring det här.

”De flesta som inte kan så mycket om odling köper billig jord, tänker att jorden inte har någon betydelse. Men jord som saknar näring har inget att ge till plantorna, då blir så klart inte resultatet nå bra! ”

U-jorden har alltså förmågan att få oss amatörer lugnare och mer nöjda med våra odlingsförsök. Vi behöver inte hålla på och vattna som tokar, inte tänka på näring och vi får njuta av blomsterprakten utan krångel. Snacka om psykologisk effekt!

”Jag säljer kopiösa mängder U-jord. De kunder som börjar använda den slutar aldrig. Alla är nöjda. Det är enkelt att sälja en jord som håller fukten och har långtidsverkande näring. De flesta vill ha sina blommor på altanen, altaner ligger alltid i söderläge, det innebär mycket sol och värme. Då är det bra med en jord som inte torkar ut i varken första eller andra taget.

U-jorden är helt suverän, den funkar till allt! Så klart kan man inte surra ihjäl kunden med säljsnack, men jag brukar föreslå att de testar att plantera en kruka med U-jord och se själva”, säger Annica.

Från norr till söder. Från långa ljusa sommarnätter i Norrland till Skånes växtzon 1. Överallt upptäckte blomsterälskarna hur U-jorden får blommorna att blomma större, längre och bättre. Lättskött och bekymmersfritt.

 

Sök