Hoppa över innehåll

Ogräs - oönskade fiender i jorden!

Det är bra att lära känna ogräset till utseendet och hur du enklast bekämpar dem, rotogräs vill vi inte ska förekomma i jordar. Lär dig mer hur du bekämpar dem!

Går det att få bukt med ogräs?

Det är aldrig kul att se ogräs dyka upp, vare sig det är fröogräs eller rotogräs. Ogräsrensning är dessutom mycket tidskrävande och inte särskilt roligt. Vissa sorter kan också vara förödande att få med i sina planteringar.

Men med rätt kunskap och metoder kan du besegra det envisa ogräset och skapa en lättskött grönyta. Här ger vi dig en guide till att lära känna mer eller mindre vanliga, men aggressiva, rotogräs som inte ska förekomma i trädgårdsjordar.

Skillnaden på rotogräs och fröogräs

Det första steget i att bekämpa ogräs är att förstå hur de sprids och tar sig in i grönytan. Fröogräs sprids huvudsakligen genom frön, som kan spridas av vinden eller spridas nära moderplantan. Å andra sidan sprider sig rotogräs både genom frön och under jorden med hjälp av krypande jordstammar eller förökningsrötter.

Rotogräs har en förmåga att smyga sig in i växtbäddar från sidorna eller underifrån, deras rötter vävs genom jorden utan synliga tecken ovan mark. Det är därför viktigt att snabbt känna igen dessa ogräs och använda effektiva metoder för att bekämpa dem innan de tar över.

Vanligtvis är fröogräs ettåriga medan rotogräs är perenna. Det innebär att fröspridande ogräs kan bekämpas genom att klippa ner dem innan de börjar blomma och sprida sina frön. Även om det kan kräva flera omgångar, behövs ingen grävning för att kontrollera dessa växter.

Rotogräs är persistenta och återkommer år efter år om de inte bekämpas på rätt sätt, som att utrota deras rötter.

Bekämpa ogräsens intrång

För att ta bort ettårigt fröogräs är det viktigt att rensa bort dem så snart de tittar upp ur jorden tidigt på våren och innan de börjar blomma. Ettåriga ogräs har grunda rötter och är därför lättare att rensa bort genom att kratta jorden. Täck ytan direkt med täckbark eller mulch för att förhindra att nytt ogräs får fäste. I gräsmattor behöver inte ettåriga ogräs rensas bort men de måste klippas ner för att förhindra spridning.

För att bekämpa perenna ogräs är det viktigt att först säkerställa att ytan är fri från befintliga rötter från rotogräs innan ny jord läggs på. Perenna ogräs kan också sprida sig genom frön, så att utrota dem i tid är avgörande för att förhindra spridning och för att förhindra att deras rötter utbreder sig och växer under jorden.

Nedan kan du ta en närmare titt på några vanliga, men aggressiva, rotogräs som inte hör hemma i grönytorna och hur du kan hantera dem effektivt.

Lär känna ogräset

Vad är kvalitetsjord?

Hasselfors Gardens jordar är tillverkade och skiljer sig därför en del från naturligt bildade jordar, läs mer om vårt arbete och vad vi tillför i våra jordar för att hålla en hög kvalitet!

 

Läs mer

Sök