Hoppa över innehåll

Hasselfors Gardens tips för trendiga gröna inredare

Trend: Inomhussäsongen börjar i oktober – enkla tips för nyköpta växter

Visst är det en bra idé att byta jord när växterna är i slutet på sin vintervila, men fler och fler köper gröna växter redan på hösten – trender visar att inomhussäsongen startar redan i oktober.

Varför vill man ha fler gröna växter på hösten?

– Att dela inomhusväxter för att få fler plantor är en annan trend. Sticklingar kräver bra jord och en bra växtplats för att utvecklas väl på vintern, säger Pia Holmberg, Senior product and garden specialist på Hasselfors Garden. När hösten och vardagen avlöst sommaren blir vi mer hemkära, och vänder blicken inomhus till våra hem. Grått väder och mörka kvällar gör det svårare att vara utomhus, och istället blir det viktigt att dekorera hemmet och ta in naturen med hjälp av växter.

– Vår undersökning för ett par år sedan visade att unga vuxna älskar gröna växter, deras trädgårdssäsong börjar på hösten istället för på våren eftersom inomhusväxterna är viktigast för dem, fortsätter Pia Holmberg. Denna trend har vuxit, och entusiasmen för inomhusväxter är inte begränsad till en generation, utan tilltalar alla åldersgrupper.

Vad gör man när man fått hem sin nyköpta gröna älskling?

Inomhusväxter i trädgårdshandeln drivs upp i växthus, där de odlas under perfekta förhållanden. Odlare som driver upp växter använder oftast jord som är specifikt anpassad för växthusodling. Men när man får hem sin växt behöver den jord som är anpassad för hemodling, för att trivas och få god rotutveckling. Ofta behöver de även en större kruka, då växthuskrukan är liten för att odlaren ska få plats med många växter på liten yta.

Därför är det viktigt att plantera om din växt efter köp, och välja en ny kruka i rätt storlek. På grund av kunskapsbrist är det få som planterar om. När växten senare visar tecken på att inte må bra är det lätt att tro att man inte har skött den på rätt sätt, när det egentligen beror på att växten försvagats av fel jord och liten kruka.

Pias krukväxt-tips:

  1. När du köper en ny krukväxt, köp samtidigt en jord av bra kvalitet. Den ska vara mörk och myllig, samt innehålla välbalanserad gödsel för att ge god tillväxt och blomning. P-Jord är vår bästa planteringsjord för de flesta inomhusväxter, den fungerar särskilt väl till lite större krukor. Har du en mindre krukväxt som blommar fungerar Blomjord utmärkt.
  2. Det är en bra idé att välja en lite större kruka till din nya växt, för att stimulera tillväxt. Plantera om den direkt när du kommer hem, annars är det lätt att glömma bort att göra det. Den nya krukans storlek kan vara mellan 2-10 cm större beroende på växtens storlek.
  3. Lägg ett par cm lecakulor i botten på ytterkrukan för att skapa ett bra mikroklimat. Lececakulorna gör att rötterna får syre, och när vattnet i botten på krukan dunstar så ökar luftfuktigheten kring växten.
  4. Om du har svårt att komma ihåg att vattna, skriv in det i kalendern! En gång per vecka brukar vara lagom. För att känna ifall växten behöver vatten, stick ner fingret i översta jordlagret och känn om det är torrt. Du kan även lyfta krukan och känna, är den torr och lätt så behöver den vatten. Låt jordytan torka lätt mellan vattningarna.
  5. Gödsla dina krukväxter en gång per vecka under tillväxtsäsongen med flytande växtnäring i bevattningsvattnet. Under mörka årstiden minskar du ner på gödslingen ordentligt.
  6. På vintern, passa på att spraya dina växter med vattenflaska när du ändå vattnar, så trivs de bättre.

Hasselfors Garden produkter:

Sök