Hoppa över innehåll
Barrväxter

Ädelcypress

Chamaecyparis lawsoniana

adelcypress_chamaecyparis-lawsoniana

Ädelcypress är en städsegrön, pyramidformad barrväxt och kallades tidigare falska cypresser. Sorten 'Ellwoodii' är välkänd i julplanteringar under namnet rumsen. Utomhus är ädelcypress härdig i skyddade lägen i södra delen av landet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-150 cm

Växtzon:

1-2

Rekommenderade produkter

adelcypress_chamaecyparis-lawsoniana

Ädelcypressen har mörk- eller grågröna skott, beroende på sort. Växtsättet är tätt och pelarformigt. Den växer långsamt men på en gynnsam växtplats blir ädelcypressen 15 meter hög, sorterna oftas mycket lägre.

Ädelcypressen kräver en skyddad växtplats i sol eller halvskugga. Den rena arten klarar sig i växtzon I-II men det säljs namnsorter som är betydligt härdigare. Ädelcypressen trivs bäst i mullrik och fukthållande jord. Jorden ska vara näringsrik, men sur. Lämplig planteringsjord är Rhododendronjord som blandas upp med befintlig jord. Planteringsavstånd en meter.

Ädelcypressen vattnas regelbundet under de första växtsäsongerna. I fortsättningen vattnas ädelcypressen alltid under torra perioder då den är torkkänslig. Skydda med säckväv på våren under februari -mars innan tjälen lämnat jorden så att den inte drabbas av frystorkning.

Ädelcypressen kan formklippas eller stammas upp.

På våren gödslas lätt med Trädgårdsgödsel Mognad.

Julenen eller rumsenen kan planteras ut på våren i ett skyddat läge. Håll den fuktig efter utplantering.

Sök