Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Alpklematis

Clematis alpina

alpklematis_clematis-alpina

Alpklematis är en tålig kraftigt växande och rikt blommande klematis med tidig blomning i maj-juni. Lättskött klängväxt för sol-halvskuggiga lägen. Vackra hängande blomklockor i blått, rött, vitt eller tvåfärgat.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

300-500 cm

Färg:

Rosa Blå Ljusblå Lila Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-5

Rekommenderade produkter

alpklematis_clematis-alpina

Alpklematis är mycket tacksam att odla och blommar tidigt på fjolårsskotten. Ibland kan plantorna ge ytterligare en men svagare blomning på hösten. Den rena arten har blå enkla blommor men det finns sorter i Atragena-gruppen med vit, rosa och violetta toner samt dubbla blommor. Alpklematis klänger sig fast vid stöd med hjälp av bladskaften.

Plantera i lucker fukthållande jord som jordförbättrats med Rosjord & Perennjord. Planteringsavstånd 1 m. Plantera så att rotklumpen hamnar 10 cm under jordytan. Nedre delen av växten skyddas mot hetta och uttorkning genom att plantera buskar eller perenner i förgrunden som skuggar. Beskär sparsamt, då växten blommar på fjolårets skott. Kräver en spaljé eller ett stöd den första tiden, senare rankar den genom att tag i sina egna grenar.

Gamla förvuxna alpklematisar kan föryngringsbeskäras direkt efter blomningen. Då kan de bilda nya skott som blommar året därpå igen. Men tänk på att gamla risiga klematisar ofta har fågelbon i sig och för att skona dem är det bättre att vänta med beskärningen till hösten eller vintern. Det gör dock att man får avstå blomningen ett år. Alpklematis kan förökas med sticklingar eller frön. Där alpklematisen trivs kan den självså sig men blommorna får inte alltid samma färgton som moderplantan. Grundgödsla med Kogödsel på hösten.

Alplematis kan sättas mot gamla träd och buskar som ger ett naturligt stöd, eventuellt får man hjälpa till med lite nät runt stammen. Klematisen växer över och ger extra liv och blomning till växter som inte är så fördelaktiga på våren.

Sök