Hoppa över innehåll
Perenner

Borstnejlika

Dianthus barbatus

Borstnejlikor är väldigt tacksamma blommor som gärna återkommer år efter år. De kan oftast bli funna vid gamla torp. Blommar med röda, rosa och vita blommor i täta samlingar.

Vattenbehov:

Torktålig

Höjd:

40-60 cm

Blomning:

Sensommar

Växtzon:

7

Borstnejlikor hör till de mest lättskötta perennerna. Egentligen är den en bienn, en 2-årig ört. Men eftersom den frösår sig rikligt uppfattas den som perenn. Det är gammal växt som länge har odlats och spridits mellan stugorna på landsbygden. Ofta hittar man den växande vid gamla torp. Växtens artnamn på latin, barbatus kommer av barba, som betyder skägg. De utstickande borsten runt blommorna kan liknas vid skägg.

Blommorna har lite fransig kant och är vanligen i röda, rosa och vita toner men finns även i tvåfärgade varianter. De mörkröda varianterna ser nästan ut som sammet. Färgerna korsar sig rikligt och man kan hitta nya färger och korsningar varje säsong. Blommorna är centimeterstora och sitter i täta grupper. Det finns både enkla och dubbla blommor som dessutom har en underbar doft. Numera finns det en mängd namnsorter och F1 hybrider som ger en bestämd blomfärg. F1 hybriderna kan blomma samma år som de sås. Stjälkar och blad är mörkgröna.

Borstnejlikan blir ca 40-60 cm hög. Det är mycket stadig växt som inte kräver stöd. Den har förvildats i vissa områden i Sverige och kan hittas på vägrenar och i åkerkanter.

Borstnejikor kan sättas i rabatten eller i kruka.

Borstnejlikan är en perfekt blomma för de soligaste rabatterna med väldränerad jord, så som Ros & perennjord. De kräver inte mycket skötsel utan klarar sig bra själva. Vattnas vid torka. Blommar juni-augusti men även i september om man har tur.

Förökning görs genom sådd, delning och avläggare. Lätt att så från frö, men man kan inte veta exakt vilken färg det blir på den nya plantan via sådd. Vid avläggare får man en kopia av moderplantan. Man böjer ner en gren och täcker över den med jord, när den har bildat rötter kan man ta bort den från moderplantan och då är det är en ny planta. Vid sådd tar det två år innan blomning. Men om man har tur kan man få några blommor redan första säsongen om man sår tidig vårvinter, februari-mars. Annars är det en jättebra blomma att så direkt på exempelvis friland under sensommaren eller hösten. De nya, små bladrosetterna kan tyvärr vara populära hos sniglar, så det kan vara bra och täcka dem med t ex kålnät. Trivs borstnejlikan kommer den att fröså sig villigt och återkomma från år till år.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Jättevackra snittblommor i karamelliga pastellfärger som doftar underbart. Mycket hållbara, kan hålla i flera veckor i vas om byter vatten ofta och håller vasen ren.

Sök