Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Brudorkidésläktet

Phalaenopsis

Rosa brudorkidé

Brudorkidén är väldigt lättskött och har blivit en populär krukväxt i hemmet. Du kan hitta orkidén flera olika färger och den kommer ofta i olika nyanser av rosa, lila, gult och vitt. Vissa sorter kan även vara prickiga och finnas i flera kombinationer av färger.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-70 cm

Färg:

Mörklila Rosa Lila Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Året runt

Rosa brudorkidé

Brudorkidén är en epifyt som vanligtvis växer i regnskogar, vilket innebär att den växer i håligheterna i trädstammar och på trädgrenar. Blomman tar vattnet den behöver med hjälp av luftrötter. Brudorkidéer kan bli 30-70 cm höga och själva blomman blir vanligtvis 2-10 cm bred. Blommorna, som växer längst ut på blomsterstjälken, blommar gradvis över tid och kan hålla sig vackra länge beroende på sorten. I hemmet är det relativt lätt att få en brudorkidé att blomstra igen.

Brudorkidéer trivs på en ljus plats som både är varm och dragfri. Under vinterhalvåret är det viktigt att se till så att orkidén till exempel inte står för nära ett ventilationsfönster.

Den trivs bäst i en grov, luftig kompost som håller orkidéernas känsliga rötter fuktiga men inte blöta. Brudorkidén kan med fördel planteras i vår egen Orkidéjord.

Om brudorkidén planteras i en transparent kruka är det lättare att se när den behöver vatten. Torra rötter är nämligen silvergrå i färger medan rötter som har absorberat tillräckligt med vatten är ljusgröna. Hur ofta du bör vattna orkidén varierar, det är därför bra att titta på rötterna för att få en uppfattning om när din brudorkidé behöver vattnas. Bevattningsintervallet påverkas även av rumstemperatur, ljus, kompostens densitet och krukans storlek.

Om orkidéns blad börjar slokna kan det bero på att den antingen får för mycket eller för lite vatten. Ett enkelt sätt att se till så att brudorkidén får tillräckligt med vatten är därför att doppa orkidékrukan i vatten i en halvtimme när du ser att rötterna börjat bli silvergrå. Upprepa när du ser på rötterna att orkidén behöver vattnas igen.

Under växtsäsongen och när orkidén blommar kan det vara bra att gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring en gång i veckan. Under vinterhalvåret räcker det dock med en gång i månaden.

Brudorkidéer gillar hög luftfuktighet. Om orkidén placeras för nära ett element kan knopparna torka och blommorna falla av. Luften runt växten bör därför fuktas med lätt vattendimma.

På sommaren kan orkidéerna flyttas ut till en halvskuggig plats. De bör dock flyttas tillbaka inomhus i god tid innan temperaturen sjunker. Nya blomknoppar kommer att börja utvecklas så snart plantan flyttas in igen.

Sök