Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Buskmargerit

Argyranthemum frutescens

buskmargerit_argyranthemum-frutescens buskmargerit_argyranthemum-frutescens

Buskmargerit är en klassisk, lättskött sommarblomma. Den blommar villigt med blommor som liknar prästkragar. Klarar till och med en del frost på hösten. Blommar hela sommaren om plantan bara får näring och vatten. Säljs även som uppstammad.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-100 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

buskmargerit_argyranthemum-frutescens buskmargerit_argyranthemum-frutescens

Buskmargerit är en halvbuske som säljs både som krukväxt och sommarblomma. Kraftigt flikiga blågröna blad och vita blommor med gul mitt. Den är mycket blomvillig och blommar kontinuerligt hela sommaren om den får jämn tillgång på näring och vatten. Kan stå både soligt och i skuggigare lägen men blommar bäst med full sol. Säljs i olika storlekar med buskformigt växtsätt eller som uppstammade. Det bästa är att plantera om plantorna i lite större krukor eller urnor med näringsrik U-jord. Kan även planteras ut i sommarrabatter eller sättas på kyrkogården. Finns sorter med andra färger och det förekommer även dubbla sorter.

Plantera om plantorna i U-jord, själva eller tillsammans med andra sommarblommor. Vattna ofta så plantorna aldrig tillåts torka ut. Har vid rätt skötsel den längsta blomningen bland sommarblommorna. Buskmargerit finns i handeln från mars och fram till midsommar. Utplantering sker under andra halvan av maj. Vattnas och gödslas regelbundet med Trädgårdsgödsel Spira. Får inte torka ut eftersom den tenderar att då tappa sina knoppar. Klipp gärna bort överblommade blommor för att stimulera till rikare blomning. Höga sorter bör bindas upp.

Flerårig, kan vinterförvaras ljust vid +5–10 grader.

Sök