Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Dockkrage

Brachyscome iberidifolia

dockkrage_brachyscome-iberidifolia

Dockkrage är en yvig, bollformad sommarblomma som blommar rikligt. De lila, asterliknande blommorna har en angenäm doft och lockar fjärilar. Dockkrage passar utmärkt i amplar och som kantväxt i krukor.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

25-30 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

dockkrage_brachyscome-iberidifolia

Dockkragen har små och mycket finflikiga, barrliknande blad. Skotten är sirliga och rötterna tunna. De prästkragsliknande blommorna är 1,5–2 cm stora och i regel blålila, men det finns även sorter med ljusröda och vita blommor. Dockkragen blir 20–30 cm hög.

Dockkragen med sina skira skott passar i amplar, krukor och balkonglådor, men kan även användas som marktäckande annuell i kanten på blomsterrabatter eller i stenpartier. Växten trivs i sol eller halvskugga. Den klarar sig även i gassande sol men behöver då rikligt med vatten. Dockkragen är köldtålig på hösten och klarar regn bra.

Dockkragen tycker om ett näringsrikt, luftigt växtunderlag och den planteras i U-jord. Lämpligt planteringsavstånd 20–25 cm.

Dockkrage är en lättodlad sommarblomma. Den vattnas jämnt och rikligt och gödslas regelbundet med Trädgårdsgödsel Spira. På grund av de svaga rötterna tål växten inte kraftig torka, men inte heller en kontinuerligt blöt jord.

Genom att ta bort de vissna blommorna ökar blomningen, men detta är inte nödvändigt eftersom de göms under den nya växtligheten.

Dockkragens blommande skott är vackra och hållbara i sommarens buketter.

Sök