Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Doftranka

Stephanotis floribunda

En Doftranka är en vacker krukväxt.

Doftranka är en vacker krukväxt med lianlika rankor och mörkgröna läderartade blad. Den blommar på sommaren med porslinsliknande, väldoftande och vita blommor. Äldre exemplar av Doftranka blommar både vår och höst.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40-80 cm

Färg:

Vit

Blomning:

Sommar

En Doftranka är en vacker krukväxt.

Doftrankan är en klättrande örtväxt som växer vild på Madagaskar, där den klättrar upp till 4 meter högt i trädkronorna. Den fördes till Europa i mitten på 1800-talet. Doftrankan har vita, porslikliknande blommor med en jasminliknande doft. Blommorna sitter i samlade klasar. Doftrankan har blanka, tjocka, läderartade blad som är mörkgröna och ca 15 centimeter långa.

Doftrankan tillhör familjen Oleanderväxter (Apocynaceae) och har en vit mjölksaft som är giftig. Det finns dock inga kända förgiftningar, och att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt. Eftersom det är en klättrande örtväxt så säljs de uppvirade på båge. Rankorna växer snabbt och under en sommar kan de växa hela två meter. Doftrankan är en vacker krukväxt även när den inte blommar.

För att din nyköpta Doftranka ska trivas, plantera om den i en något större kruka, i näringsrik Blomjord. Doftrankan kan förökas genom stickling, avläggare eller frö.

Doftrankan växer snabbt och behöver stöd att klättra på. Den vill gärna stå ljust, men inte i direkt solljus. Doftranka trivs i normal rumstemperatur, och vill gärna ha svalare på vintern (en temperatur på 13-15 grader). Vattna den rikligt men låt den torka upp väl mellan vattningarna så att rötterna inte ruttnar. Den mår bra av att duschas ofta. Gödsla din Doftranka med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarfull+ Blomnäring under tillväxtperioden (februari-juli) och omplantera den i Blomjord på våren. På våren kan du avlägsna tunna eller döda rankor, och trassla ut de kvarvarande så de har plats att växa till sig under sommaren.

Beskär (korta ner) rankorna efter sommarens blomning. Då kan du även passa på att ta toppsticklingar för att få fler plantor. Plantera sticklingarna direkt i S-Jord och täck med en tättslutande plastpåse för att behålla fukten. Lägg gärna ett 2 centimeter tjockt lager Odlingssand på jordytan så behålls fukten bättre. Det kan vara knepigt att få dem att rota sig, men värt att prova. Läs mer om hur du tar sticklingar här.

Hantera blommorna försiktigt, eftersom de är känsliga för beröring. Plantan riskerar att tappa blommorna vid ovarsamhet.

Man kan använda både blommor och rankor till snitt, och de passar jättebra i kransar.

Följ oss på Instagram för mer trädgårdsinspiration!

 

Sök