Hoppa över innehåll
Surjordsväxter

Eukalyptussläktet

Eucalyptus

Eukalyptus

Eukalyptus är en träig växt med grå och doftande löv som är har blivit väldigt populär i blomsterbutikernas buketter och kransar. Eukalyptus trivs både som krukväxt och i trädgården på sommaren. Som krukväxt odlas eukalyptus oftast rund och smalbladig.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-80 cm

Färg:

Röd Vit Gröna löv Silvergrå blad

Blomning:

Året runt

Rekommenderade produkter

Eukalyptus

Eukalyptussläktet, som innehåller minst 700 olika sorter, består av många växter i olika former och storlekar. Eukalyptus härstammar från Australien och Tasmanien. Många förknippar växten med naturfoton bestående av Koalabjörnar som äter i eukalyptusträd, som utgör mat i form av blad, bark och skott.

Eukalyptus är en snabbt växande, rakstammad och adaptiv växt om har planterats runt om i världen för många ändamål, som till exempel vindskydd och som prydnadsträd för stora utrymmen. Växten avdunstar mycket vatten och bildar djupgående rötter som den använder för att absorbera vatten från djup mark.

Eukalyptusoljan i bladen är antiseptisk och avslappnande och har till exempel använts i antipyretika. Idag används eukalyptus även i doftande oljor och som krydda.

Som snittblomma är eukalyptus gröna blad populära tillskott i olika typer av buketter, i vaser och som ett kransmaterial. Som krukväxt passar den trendiga och gråa nyansen bra in i den skandinavisk inredningsstilen. Den doftande eukalyptusen fräschar upp rumsluften. I trädgården planteras eukalyptus gärna i kruka. Detta gör att det är enkelt att flytta in växten på vintern. Eukalyptus kan även vara bra tillskott i blomsterrabatter, eftersom dess doftande grenar håller myror borta.

Eukalyptusblad är mellan 2-7 cm breda och 2-20 cm långa beroende på sort. Alla sorter är härligt vintergröna. Eukalyptus som planteras i trädgården blir oftast 30-80 cm höga. Bladen och de unga skotten är täckta med ett blågrått, doftande vaxlager. När eukalyptus blommar får den krämvita, vita eller röda, tofsliknande blommor.

Eukalyptus trivs bäst på en ljus plats. Som krukväxt behöver den extra ljus från växtbelysning under vintern. Växten trivs i rumstemperatur, men om det inte är möjligt att ge den extra mycket ljus under vintern kan det istället vara en bra idé att placera den i ett svalare rum. Eukalyptus trivs bra utomhus på sommaren men flyttas in i tid till en ljus, sval men frostfri plats på vintern. Växten behåller sina löv året runt.

När du tar hem en eukalyptusplanta bör du omedelbart plantera om den till i ny jord. Växten trivs i sur jord med lågt pH-värde, plantera gärna i Rhododendronjord. Eftersom eukalyptus har en ständig rottillväxt, men gärna inte omplanteras flera gånger, kan det vara en bra idé att plantera den i en större kruka på en gång. Lägg lite Lecakulor i botten på krukan för dränering. Eukalyptusen kan dock behöva planteras om i en större kruka ju mer plantan växer. Även om tillväxtkraven för eukalyptus är enkla, skiljer sig vårt klimat och särskilt våra ljusförhållanden så mycket från dess naturliga livsmiljö, därför kan vara svårt att hålla en eukalyptusplanta vid liv i flera år.

Som krukväxt bör eukalyptus vattnas ordentligt så att jorden blir ordentligt våt. Låt dock jorden torka ut innan nästa vattning. Överdriven torka för ofta eller för länge kommer bidrar till att bladen krullar ihop sig. På vintern kan vattningsintervallet vara längre än under växtsäsongen. Speciellt på ett svalare ställe måste tillväxten stanna för vintern och överbevattning måste undvikas. Som en adaptiv växt tål den ibland både uttorkning och överbevattning, men inte länge.

Gödsla med Växtnäring Långtidsverkande i samband med plantering. Därmed ges en bekymmersfri näringstillgång under 3-4 månader till din Eukalyptus.

Växten förgrenar sig något naturligt, men om du vill ha en buskliknande växt är det lämpligt att toppa växten – först 20 cm och sedan 40 cm.

Omplantering bör göras på våren, helst på i en stor kruka.

Förutom den rundbladiga eukalyptusen som ofta syns i blomsterbuketter, heter en annan populär sort ’Populus’. Denna sort har mer avslappnade stjälkar och bladstammar, ovalformade blad som antingen är grå eller rödgrå i färgen.

Sök