Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Fiolfikus

Ficus lyrata

Fiolfikus är en stor och vacker krukväxt som tillhör fikonfamiljen. Som krukväxt är den lättskött, mycket hållbar och passar in i de flesta hemmen. Fiolfikusen har mörkgröna, ganska stora, glänsande och vackra blad.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Skugga

Höjd:

100-300 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

none

Fiolfikusen kommer från Väst- och Centralafrika och växer med tiden till ett litet träd. Den kan bli upp till 3 meter hög och med blad över 40 cm långa. En krukväxt kan bli 2-3 meter bred. Fiolfikus, liksom andra fikon, kan orsaka allergisymptom.

Fiolfikusen trivs på en ljus plats eller i halvskugga. Direkt solljus bör dock undvikas. Från vår till sommar är normal rumstemperatur lämplig för fiolfikus. Vintertid trivs plantan i en lite svalare temperatur, runt 16-18 grader. Det är dock inte nödvändigt att sänka temperaturen, den klarar sig bra även på vintern vid normal rumstemperatur.

Jorden på en ung fiolfikus bör bytas årligen, för en äldre planta räcker det att byta jord mer sällan.  Blomjord med leca  fungerar bra för denna växt samt Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull + Blomnäring

 

Om fiolfikusen inte mår bra börjar det lätt tappa bladen, eller så får de fläckar. I det här fallet kan orsaken vara felaktig vattning eller för lite ljus. Under vintersäsongen, när plantan är i vila, bör den inte flyttas. I det här fallet kan den också tappa sina löv.

Fiolfikusen vill ha jämn bevattning, jorden ska alltid vara lätt fuktig. Jorden får inte torka ut mellan vattningarna. Under vintersäsongen kan vattningen minskas, men även då får jorden inte torka ut helt. Fiolfikusen ska gödslas en gång i veckan med  Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull + Blomnäring. Under vintersäsongen kan du gödsla var 1-2 månad.

En stor växande planta kan klippas på våren om man vill begränsa tillväxten. Toppsticklingar är väl lämpade för att föröka växten. De kan rotas i vatten eller genom att planteras direkt i jorden.

Sök