Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Fuchsia

Fuchsia x hybrida

fuchsia_fuchsia-x-hybrida fuchsia_fuchsia-x-hybrida fuchsia_fuchsia-x-hybrida

Fuchsia är ett stort släkte med många arter och hybrider med olika växtsätt, buskigt eller hängande. I handel finns även uppstammade exemplar. Det är en fin krukväxt och elegant sommarblomma för de lite mer skuggigare lägena.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

25-100 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

fuchsia_fuchsia-x-hybrida fuchsia_fuchsia-x-hybrida fuchsia_fuchsia-x-hybrida

Fuchsia är en elegant och en relativt lättskött växt för krukor och amplar men kan även sättas ut i rabatter. Det finns många olika sorter och storlekar, både upprättväxande och hängande former. Starka sorter passar att göra uppstammade former av och de blir bara vackrare med åren. Fuchsia har avlånga blad, stjälkarna är vackert rödskiftande. Blommorna är hängande.

Knopparna är fint droppformade, de spricker upp med utspärrade foderflikar runt ett blomhylle som är enkelt eller dubbelt runt pistill och långa ståndare. Foderflikar och blomhylle har ofta olika färg i kombinationer av vit, rosa, röd, violett eller purpur.

Blommorna på bollfuchsia är runda, på droppfuchsia långa och smala. Fuchsior kommer mest till sin rätt i halvskuggiga lägen. Det går att ha den som krukväxt inne men bäst trivs den ute på sommaren, gärna i ett öster- eller västerläge på en balkong eller altan. Planteras i U-jord i stora krukor, balkonglådor eller andra kärl. Kan även sättas ut i rabatter med fukthållande jord.

Fuchsia säljs oftast som rotade sticklingar på våren, senare som större plantor. Plantorna kan sättas ut i början av juni, när risken för frost är över. Vattnas och gödslas regelbundet med Trädgårdsgödsel Spira. Stort vattningsbehov i soliga lägen, tål inte uttorkning. Ta in för vinterförvaring innan första frosten kommer. Fuchsia är lätt att föröka själv med sticklingar under sommaren och små sticklingplantor är lättare att vinterförvara än stora exemplar, men är de örtartade måste de ha mycket ljus under vintern.

Fuchsia som blivit vedartade kan vinterförvaras mörkt om de står kallt men frostfritt. Står de mörkt måste alla blad tas bort innan vinterförvaring. Se till så de inte blir för varmt och att plantorna bryter under vintern, då måste de ha vatten och ljus. Efter vintervilan går det att beskära fuchsia hårt innan den tas fram i ljuset för att bryta nya skott. Vinterförvaring över 5 grader kräver ljus eftersom plantorna lätt bryter med nya blad tidigt. För att stamma upp en fuchsia måste man välja en upprättväxande sort, låt sticklingen växa med ett skott som binds upp till en stödkäpp.

Ta bort sidogrenar allt eftersom de kommer men låt bladen sitta kvar. Toppa plantan strax ovan den tänkta stamhöjden (upp till 100 cm) och låt sidogrenar växa ut. Var noga med att ge gott stöd åt stammen.

Kallas även Kristi blodsdroppe efter de röda hängande blommorna.

Sök