Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Heliotrop

Heliotropium arborescens

heliotrop_heliotropium-arborescens

Heliotrop är en sommarblomma som belönar den som lyckas odla den med en underbar väldoft och flockar av mörka blålila blommor mot ett mörkgrönt bladverk. Heliotrop trivs i värme så placera den på en solig, varm och lugn plats.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-40 cm

Färg:

Lila

Blomning:

Sommar

heliotrop_heliotropium-arborescens

Heliotrop blommar oavbrutet hela sommaren om den planteras i en näringsrik jord som håller fukten bra. Plantera i näringsrik U-jord i rätt stora krukor eftersom heliotropen inte tål att torka ut. Det går också att sätta heliotrop som kantväxt i blomrabatter. Plantorna föredrar en lugn och solig placering. Var noga med vattning.

Heliotrop doftar starkt av vanilj och honung och lockar till sig  fjärilar och bin.

Heliotropen måste förodlas tidigt för att bli tillräckligt stor. Sådden bör ske i feb-mars i S-jord. Fröna är mycket små och sås ytligt eftersom de är ljusgroende. Håll sådden fuktig och ställ varmt ca 25 grader. De tar lång tid på sig att gro och utvecklas. Omskola plantorna när de har fått några blad.

Gödsla med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Det går också att övervintra heliotrop, ta plantorna in efter sommaren och förvara ljust och svalt. På våren när de kommer igång och växer kan man ta toppsticklingar som sätts direkt i S-jord. Sticklingar kan även tas på sensommaren innan vill övervintra mindre plantor. Heliotropen drabbas lätt av löss.

Sök