Hoppa över innehåll
Perenner

Hjärtbergenia

Bergenia cordifolia

hjartbergenia_bergenia-cordifolia

Hjärtbergenia är en tålig, marktäckande perenn som är vanlig och används på många olika platser. Växten blommar med rosa upprätta blomställningar tdiigt i maj-juni. De stora gröna, ofta något rödskiftande, bladen är städsegröna.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

20-40 cm

Blomning:

Försommar

Rekommenderade produkter

hjartbergenia_bergenia-cordifolia

Hjärtbergenians blad är runda och hjärtformade, läderartade och blanka. Bladen får på hösten en röd anstrykning. Blomklasen sitter på höga stänglar. Blommorna är små i olika rosa nyanser och klockformade. Beroende på växtplats är bladmassan 20–40 cm hög. Blomstänglarna är 20–40 cm över bladmassan.

Växtplatsen inverkar på växtens storlek och utseende. På en torr plats blir bladen små och kan få en djupt röd färg. På en mullhaltig växtplats är bladen blankt gröna, höga och täckande och förblir gröna på vintern. Växten är härdig, den trivs i hela landet och sprider sig lätt.

Hjärtbergenia trivs i både sol och i skugga. På en solig växtplats blir blomningen som rikligast. Växten tål blåst och regn. Den trivs på de flesta växtplatser, även på torra platser och i lerjord. På en karg växtplats med lerjord blir växten förkrympt, den är som frodigast i en lucker jord som håller fukt. Hjärtbergenia kan planteras i jord som blandats med Planteringsjord. Planteringsavstånd 35 cm.

Hjärtbergenia är en lättodlad växt och bra marktäckare. Varje år tillsätts ett lager R-dress under bladen innan nya bladknoppar kommer fram.

Växten delas när de gamla rötterna har krupit upp för mycket eller när växten inte längre orkar blomma. Dela och gallra med fem års intervall, antingen på våren eller på hösten. Döda blad tas bort på våren.

Bladen är hållbara även i vas.

Sök