Hoppa över innehåll
Perenner

Jordreva

Glechoma hederacea

jordreva_glechoma-hederacea

Jordreva är en snabbväxande krypande växt som också kan odlas i kruka som hängande bladväxt. I trädgården är den på rätt plats en bra lättodlad marktäckare men kan lätt bli invasiv i gräsmattan och i rabatter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

5-10 cm

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-4

jordreva_glechoma-hederacea

Jordreva ger uttryck för seghet och anpassningsförmåga och trivs nästan var som helst. En växt som används under buskar och stora perenner och vars brokiga form används som samplanteringsväxt i amplar och krukor på sommaren. Jordreva är härdig och bladverket håller sig vintergrönt, blomman är små blåröda och döljs ofta av bladverket.

Marknära växtsätt sprider sig med liggande jordstammar. Små, rundade till njurformade blad. Den brokiga sorten säljs från våren och framåt, sorten ”Variegata”, används ofta som ampelväxt, har vitbrokiga blad. Blomning april-juni. Kan snabbt breda ut sig i gräsmattan och i rabatter och kan vara svår att hålla på plats. Trivs bäst i lucker och mullrik jord i sol-halvskugga.

Kan planteras under hela växtperioden, använd gärna vår Ros & perennjord som är det perfekta valet för plantering av perenner. Krukplanteringar vattnas och gödslas regelbundet med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar. Lättskött.

Jordreva är ätlig och blad och stjälk kan användas i sallad, soppa och andra rätter, bladen har en milt pepprig smak. Det går också att gör örtte av bladen och jordreva räknas som medicinalväxt. Man bör dock bara använda små mängder, växten är mycket giftig för kor och hästar.

Sök