Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Kalatea ´Medallion´

Calathea

Kalatea ´Medallion´är en häpnadsväckande krukväxt som odlas enbart för de vackra bladens färg och frodighet. Bladen är mörkgröna på ovansidan, vinröda på undersidan och är mönstrade i vitt, grågrönt och/eller gräddfärgat. I mitten av mönstret går vanligtvis en rosa mittlinje.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-70 cm

Färg:

Mörklila Vit Gröna löv Mångfärgade blad Mörk lila blad Silvergrå blad

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Kalatea växer naturligt i regnskogen i nordvästra Brasilien och dess omgivningar. Den trivs därför bäst där det är varmt och fuktigt, och vill ogärna att temperaturen understiger 18 grader. Som krukväxt blir den cirka 50-70 cm hög. Bladen är ganska stora, kraftiga, och pudriga eller vaxartade i ytan. Den blommar med små vita eller lila blommor, men blommorna är ganska intetsägande.

Kalatea trivs i en ljus eller halvskuggig placering, men inte i direkt solljus. Den behöver hög luftfuktighet och värme för att trivas bra. Bladens mönster framträder som bäst när plantan står ljust, till exempel i ett fönster som är riktad mot öst eller väst. Plantera om din nyköpta Kalatea i Blomjord med leca för att ge den en bra start. Täck gärna jordytan med Odlingssand för att skapa ett bra mikroklimat för krukväxten. När den gamla krukan börjar bli för trång ska Kalatean planteras om i ny jord för att bli tät och för att få en bra tillväxt.

Växten trivs med jämn luftfuktighet, men vill inte ha för mycket vatten kring rotsystemet. Vattna därför lite oftare, men med en lite mindre mängd vatten, gärna avkalkat. Om vatten rinner ut på fatet ska det hällas bort. Under tillväxtsäsongen, i samband med bevattning, gödsla en gång i veckan med flytande växtnäring, så som Ansvarsfull+ Blomnäring eller Växtnäring Grönska. Spraya bladen så ofta som möjligt, särskilt på vintern när inomhusluften är torr.

 

Ta för vana att ha en sprayflaska med vatten med dig när du vattnar. Duscha bladen på alla krukväxter samtidigt som du ändå vattnar.

Sök