Hoppa över innehåll
Kläng- och klätterväxter

Kameleontbuske

Actinidia kolomikta

kameleontbuske_actinidia-kolomikta kameleontbuske_actinidia-kolomikta kameleontbuske_actinidia-kolomikta

Kameleontbusken är ingen buske utan en klängväxt med vackert bladverk som ser ut som om bladen doppats i vit och rosa färg. Kameleontbusken är lättskött men behöver växtstöd att slinga sig upp på.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

300-500 cm

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-5

kameleontbuske_actinidia-kolomikta kameleontbuske_actinidia-kolomikta kameleontbuske_actinidia-kolomikta

Kameleontbusken ska planteras så att den kan får stöd och slingra sig upp utmed en vägg eller i en pergola. På rätt plats är den starkväxande och ger ett tätt bladverk. Planteras i soliga lägen i djup väldränerad jord. Man kan tro att kameleontbusken blommar hela sommaren. I själva verket är det de dekorativa bladen man ser. Bladen ser nästan ut som om de är doppade i vit färg, på sensommaren skiftar färgen mot rosa. Färgerna blir tydligare på plantor som vuxit några år.

Det är en tvåbyggare och hanplantorna har de mest framträdande bladfärgerna. Honplantorna har ätliga, c-vitaminrika bär, stora som ekollon. Om man vill få bär måste en han- och honplanta planteras ihop.

Plantera i Planteringsjord eller Ansvarsfull+ Plantjord med biokol. Se till att gödsla på vår och försommaren med Trädgårdsgödsel Spira.

Kameleontbusken kräver en spaljé eller annat klätterstöd. Plantan kan behöva beskärning om den breder ut sig för mycket. beskärning görs bäst under JAS-perioden. Undvik vårbeskärning då den blöder kraftigt. Kameleontbuske kan rätt enkelt förökas med vedartade sticklingar.

Det finns namnsorter som säljs under namnet minikiwi, Oskar är hanplanta med färgade blad och den samplanteras med Anna och Paula som ger små bär.

Sök