Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Kanna

Canna x generalis

kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis

Kanna är en iögonfallande storbladig och storblommig sommarblomma som ger en exotisk känsla. Vanlig i offentliga planteringar. I villaträdgården planteras den lämpligen som blickfång i en solig sommarblomsrabatt eller i en stor kruka på altanen.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

70-200 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis

Kanna är en växt som behöver mycket värme för att utvecklas bra. Det är inte alla somrar som den kommer i blom men bara bladen har ett eget prydnadsvärde. Blommorna finns i gult, rött och orange. Växtsättet är upprätt, bladen är stora och gröna eller röda. Det är mycket näringskrävande växter som behöver en jord med mycket näring i. I krukor använd U-jord. I rabatter jordförbättra rikligt med U-jord innan utplantering. Odlas som ettårig i vårt klimat men knölarna eller jordstammarna (rhizom) kan övervintras svalt.

På hösten när nattfrosten förstört bladverket tas plantorna in, står de i krukor kan hela krukan förvara frostfritt. Annars grävs jordstammarna upp, putsa dem inte för mycket utan låt jord och blad om möjligt vara kvar. De vilande plantorna övervintras svalt vid 5-10 grader, bädda gärna ner rötterna i Naturtorv så de inte torkar ut. En källare är utmärkt för övervintring.

I mars tas jordstammarna fram och förodlas inomhus vid 18-20 grader. Ta bort blad och putsa jordstammarna innan de krukas in. Man kan även dela dem nu. Låt snittytan torka ett dygn innan de planteras. Fyll krukor med U-jord och placera jordstammarna ytligt med ögonen uppåt. Vattna sparsamt i början. När skotten kommer fram behöver plantorna mycket ljus. Utplantering kan göras när risken för nattfrost är över. Planteringsavstånd ute är 35 cm. Vattnas och gödslas regelbundet under hela sommaren med Trädgårdsnäring Spira.

Sök