Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Kanna

Canna x generalis

kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis

Kanna är en iögonfallande storbladig och storblommig sommarblomma som ger en exotisk känsla. Vanlig i offentliga planteringar. I villaträdgården planteras den lämpligen som blickfång i en solig sommarblomsrabatt eller i en stor kruka på altanen.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

70-200 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis kanna_canna-x-generalis

Kanna är en växt som behöver mycket värme för att utvecklas bra. Det är inte alla somrar som den kommer i blom men bara bladen har ett eget prydnadsvärde. Blommorna finns i gult, rött och orange. Växtsättet är upprätt, bladen är stora och gröna eller röda. Det är mycket näringskrävande växter som behöver en jord med mycket näring i. I krukor använd U-jord eller Eko U-jord. I rabatter jordförbättra rikligt med U-jord innan utplantering. Odlas som ettårig i vårt klimat men knölarna eller jordstammarna (rhizom) kan vinterförvaras svalt.

På hösten när nattfrosten förstört bladverket tas plantorna in, står de i krukor kan hela krukan förvara frostfritt. Annars grävs jordstammarna upp, putsa dem inte för mycket utan låt jord och blad om möjligt vara kvar. De vilande plantorna övervintras svalt vid 5-10 grader, bädda gärna ner rötterna i Naturtorv så de inte torkar ut. En källare är utmärkt för övervintring.

I mars tas jordstammarna fram och förodlas inomhus vid 18-20 grader. Ta bort blad och putsa jordstammarna innan de krukas in. Man kan även dela dem nu. Låt snittytan torka ett dygn innan de planteras. Fyll krukor med U-jord eller Eko U-jord och placera jordstammarna ytligt med ögonen uppåt. Vattna sparsamt i början. När skotten kommer fram behöver plantorna mycket ljus. Utplantering kan göras när risken för nattfrost är över. Planteringsavstånd ute är 35 cm. Vattnas och gödslas regelbundet under hela sommaren.

Sök