Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Paprika

Capsicum annuum Paprika-gruppen

paprika_capsicum-annuum

Paprika är en värmekrävande växt och trivs därför bäst i växthus. Den har ett busklikt växtsätt och beroende på sort blir den mellan 50-100 cm hög. Det finns många olika sorter med olika utseende och smak att välja mellan.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-100 cm

paprika_capsicum-annuum

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras.

Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering. Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset. Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i U-jord. Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar.

Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut. Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren. Knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.

Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkerställa en riklig och välsmakande skörd.

Håll uppsikt över bladlöss på topparna. Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra.

Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur. Det går bra att odla plantorna från frön ur paprika som man köper i mataffären men det är inte säkert de kommer se likadana ut som de som köptes

Paprikaplantan är flerårig och kan sparas över vintern på en ljus men sval plats. Den tål inte frost. Se till att plantan inte torkar ut, ta gärna bort de flesta av bladen innan den ställs på vinterförvaring.

Sök