Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Paradisblomster

Cleome hassleriana

paradisblomster_cleome-hassleriana

Paradisblomster är en ettårig sommarblomma, 60–150 cm hög, som förökas med frö. Paradisblomstret har en kraftig stam med sirliga blad och vackra blommor. Paradisblomster har mycket graciösa, doftande, vita eller rosa blomställningar.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

80-150 cm

Blomning:

Sommar

paradisblomster_cleome-hassleriana

Paradisblomstret är högrest men gracil sommarblomma för den större rabatten eller större planteringskärl. De yviga blomställningarna finns i toppen på stjälkarna. Blommorna kan vara vita, rosa, rödvioletta. Blommorna som tål att studeras på nära håll har långa vackra ståndare som skjuter ut från blomman. Bladen är mörkgröna, sjufingrade och håriga.

Paradisblomster passar utmärkt i centrum i stora krukor eller i bakkanten av blomsterrabatten. Bladverket vid paradisblomstrets rot är ofta glest och därför passar den bäst i en rabatt med andra blommor.

Paradisblomstret trivs bäst på en solig och vindskyddad växtplats. Den tål även måttligt med solgass.

Paradisblomstret trivs i rikt mullhaltig och näringsrik jord. Lämplig jord är kraftigt gödslad U-jord. Planteringsavstånd 30–40 cm.

Paradisblomstrets frön sås i feb-mars i fuktig såjord. Kulturtiden är ca 12 veckor. Så grunt då fröna är ljusgroende. Sådden placeras varmt i cirka 25 ºC. Skola om plantorna, en per kruka, i P-jord. Odla på en ljus och sval plats, gödsla med mild blandning med Organisk växtnäring . Plantera ut när det inte längre finns risk för nattfrost. Plantorna kan toppas för buskigare växtsätt.

Paradisblomstret behöver riklig med vatten och regelbunden gödsling med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Ta gärna bort vissna blommor. Vid behov kan höga paradisblomster behöva uppbindning eller stöd.

Sök