Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Petunia

Petunia calibrachoa

Med en generös blomning som varar hela sommaren är petunia en fantastiskt användbar sommarblomma. Det är enkelt att lyckas med petunia, och om du planterar den i bra jord och regelbundet ger den gödsel och vatten så växer den till en imponerande storlek.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Sol

Höjd:

30-60 cm

Färg:

Röd Orange Mörklila Rosa Blå Ljusblå Lila Limegrön Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

Petunia härstammar från tropiska Amerika, och namnet kommer från portugisiska ordet ”petun” som betyder tobak på grund av bladens likhet med tobak. Petunia har äggformade, lite ludna klibbiga blad och blommorna är trattformade. Petunia grandiflora är en storblommig uppåtväxande sort, med en stor variation av blomfärger. Till exempel ”Night sky” där blomman ser ut som en spektakulär stjärnhimmel om natten.

Petunia kan dras upp från frö, men det är nästan inte värt besväret då sticklingar och petuniaplantor inte kostar många kronor att köpa i butik.

När man kommer hem med sin nya petuniaplanta bör den planteras om för att ge mycket utrymme för rötterna (sommarblommor drivs upp i små krukor för att spara plats hos odlaren). Som alla sommarblommor så trivs petunia bäst i U-Jord, då den håller fukt när det är torrt, dränerar bra när det är blött, och är grov och välgödslad för att rötterna ska trivas. Samplantera den gärna med andra sommarblommor för att skapa en dekorativ effekt.

Ställ sedan krukan på en solig plats på balkong eller altan, eller plantera den i rabatten. Petunior vill inte ha för blåsigt eftersom de har mjuka stjälkar, och de kan vara känsliga för hårt regn.

Plantera om petunia i större kruka och använd U-Jord till planteringen (U-Jord bör användas till alla växter i kruka utomhus). Petunia ska vattnas regelbundet för att inte torka ut. Gödsla med Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring och ge en låg dos vid varje vattning för att den ska orka växa hela sommaren. Plocka bort de vissna blommorna för att stimulera växten till att blomma mer.

Använd petunia för att addera färg i din trädgård eller på din balkong!

Sök